The GIMP 2.8 wat is het?  & de installatie deel 1

Door Machiel, 30 oktober 2012

 

The GIMP (GNU Image Manipulator) Het opensource antwoord op Photoshop

De GIMP - GNU Image ManipulatorDit is het eerste deel van een reeks artikelen waarin ik probeer basis beginselen uit te leggen zodat je leert werken met de GIMP. Zoals ik al aangeef in de tekstkop hierboven is de GIMP het opensource antwoord op Photoshop. De ontwikkelaars Peter Mattis en Spencer Kimball schreven tijdens hun studie in 1995 de eerste basis voor The GIMP. Inmiddels werkt een heel team van ontwikkelaars en vrijwilligers mee om de GIMP beter, gebruiksvriendelijker en intuitiever in gebruik te laten zijn. Ik mag wel stellen dat de laatste versie The GIMP 2.8 daar een heel goed voorbeeld van is! Hulde aan alle ontwikkelaars en alle vrijwilligers die al jaren werken aan de verbetering van The GIMP.

Voordat ik zal uitleggen hoe je The Gimp moet installeren in Linux nog even een lijst van functies van wat je zoal met de GIMP kunt doen:

 • Volledige Verzameling van teken gereedschappen.
 • Een aanpaasbare interface. Elke taak vereist een andere omgeving in de GIMP kunt u de weergave en het gedrag van de manier aanpassen waarop u dat wilt. De interface is modulair ingedeeld in dokken, zodat u ze kunt stapelen in tabbladen of ze open houden in hun eigen venster. GIMP beschikt over een fullscreen modus zodat u niet alleen een voorbeeld van uw kunstwerk kunt bekijken, maar ook tegelijkertijd uw werk kunt bewerken.
 • foto aanpassingen, tal van digitale foto onvolkomenheden kunnen makkelijk worden aangepast met behulp van de GIMP.
 • digitale Retouchering, GIMP is ideaal voor retoucheer technieken van uw foto’s. Onnodige gegevens kunnen met behulp van de kloon tool verwijderd worden, of geretoucheerd. Kleine details kunnen gemakkelijk aangepast worden met de nieuwe helende tool in 2.8.
 • Optimaal geheugengebruik waardoor de Maximale Grootte van afbeeldingen alleen door de beschikbare schijfruimte bepaald wordt.
 • Interpolatie van de beeldpunten. Dit houdt in dat bij vergroten of verkleinen van de afbeeldingen er pixels worden toegevoegd of weggenomen.
 • Lagen en Kanalen.
 • Een eigen programmeertaal “Script-Fu” waarmee je zelf scripts kunt maken en GIMP functies kunt gebruiken.
 • De mogelijkheid om zelf scripts te schrijven waarmee u specifieke opdrachten snel en efficiënt kunt uitvoeren.
 • U Kunt eindelooks dingen ongedaan maken vian snel koppelingen op het toetsenbord en dan weer Opnieuw doen.
 • Het gebruik van vervormingsgereedschappen zoals roteren, vergroten, verkleinen, Spiegelen en scheeftrekken.
 • Ondersteuning van een zeer breed scala aan bestandsformaten, zoals GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP en vele anderen.Bestandsformaten
  De architectuur maakt het mogelijk om GIMP-formaten uit te breidenvia plugins. U vindt een aantal zeldzame ondersteunen in de GIMP plugin register.
 • Dankzij het transparante virtuele bestandssysteem, is het mogelijk om bestanden op te slaan en te laden vanaf externe locaties met behulp van protocollen zoals FTP, HTTP of zelfs SMB (MS Windows delen) SFTP / SSH.
 • Om schijfruimte te besparen, kan elk gewenst formaat worden opgeslagen met een archief extensie zoals ZIP, GZ-of BZ2, de GIMP zal het bestand transparant opslaan en comprimeren zonder dat u extra stappen hoeft uit te voeren.
 • Tal van selectie gereedschappen.
 • De mogelijkheid om op een simpele manier filters, lees-en schrijfmodules te maken voor nieuwe bestandsformaten.
 • Hardware Support, GIMP bevat unieke ondersteuning voor verschillende invoerapparaten.

Overtuigd ? Probeer het anders gewoon eens, u kunt het gratis installeren en uitproberen bevalt het u niet dan kunt u het zoweer deinstalleren! Het kost u niets. Nou ja….het kost u tijd, maar verder geen geld

The Gimp 2.8 installeren:

De Gimp draait op de volgende besturingssystemen GNU/Linux (i386, PPC), Microsoft Windows (XP, Vista), Mac OS X,Sun OpenSolaris,FreeBSD. Ik ga u hier echter uitleggen hoe u The GIMP installeerd in Ubuntu 12.04.

Open Ubuntu software center; startknop naast Alt indrukken -> type software center in -> klik op Ubuntu software center -> Zoek the gimp

The GIMP - Ubuntu Software Center

The GIMP is het eerste resultaat in Ubuntu Software Center dat verschijnt na er op te zoeken. Klik vervolgens op installeren. Bij de afbeelding staat er remove dit is omdat ik The GIMP Image editor al geinstalleerd heb.

The GIMP kan uiteraard ook vanuit een terminal geinstalleerd worden. Dit doet u als volgt:

Open een terminal -> ctrt+atl+t

Daarna doorloopt u de volgende stappen. U kunt de onderstaande regels kopieren en plakken in uw terminal. Na elke regel op enter drukken en zo alle stappen doorlopen.

 1. sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp (haalt de personal package arhives binnen van The GIMP)
 2. sudo apt-get update (update je systeem)
 3. sudo apt-get install gimp (installeert The GIMP)
 4. sudo apt-get install gimp-plugin-registry (Installeert plugin registers van The GIMP)

Starten van The GIMP 2.8 in Ubuntu 12.04

Het is nu tijd om The GIMP op te starten. Open het dashboard en type -> gimp. U kunt The GIMP ook starten vanuit uw terminal (ctr+alt+t). Dit doet u door gimp in te toetsen en daarna op enter te drukken. In deel 2 zal ik een inleidingsles uitwerken waarin ik ondermeer de toolbox, -Toolbox (links) window, de Imagewindow (midden) en het dockingwindow behandel (rechts. Verder behandel ik dan de menustructuur en opbouw, de instellingen en verder zal ik ook verschillende snelkoppelingen behandelen.

Kunt u niet wachten bezoek dan de onderstaande websites van bronvermeldingen en links naar extra informatie over leren werken met The GIMP. Zo leer ik het zelf ook, al doende leert men

Bronvermeldingen voor dit artikel en links naar extra informatie:

Installeren van The GIMP 12.04, 11.10 en in Linux Mint
The Gimp.org – home van The GIMP

The Gimp.org – Nederlandstalige handleiding!
Functionaliteiten voor The GIMP
Plugins voor The GIMP
Lees online The GIMP boeken – via google Books
Getfreebooks – The GIMP