Dit type NAS werkt op een speciale variant van Linux.
Op een geheugenmodule draait Linux en daar op gemount één of meerdere harde schijven, al of niet in een RAID configuratie.
Is RAID verstandig? Niet liever gewoon al de schijven in één volume? En dan desnoods ergens anders nog een NAS, en daanaartoe een backup?
Ergens anders, bedoel ik dus echt fysiek ergens anders. Stel, je broer heeft ook zoiets en daar stop je extra scijven in die de backup van jouw schijf gaan bevatten.

Omgekeerd doe je hetzelfde voor je broer. Krijgt één van beiden een kapotte harddisk, of erger, brand je de boel af,  dan kun je alles zo weer herstellen.

 

Veel commando's op de NAS zijn gemaakt door Synology zelf en heten dan ook vaan syno*

 - synoadduser heeft veel opties. Om wachtwoorden te wijzigen bijvoorbeeld.

 - hhh

 - jjj
Als je deze commando's intikt zonder opties zie je doorgans dat er helptekst wordt geprompt.
Men is daar jammergenoeg niet consequent in geweest; soms moet je --h erachter doen.

Er is ook een site waar de meeste worden besproken:------


Naast de de eigen repository heeft ook de gemeenschap een repository.
Ëén van de te installeren software pakketten biedt de mogelijkheid om allerlei commandline handigheidjes te installeren die er standaard niet op zitten.
Installeer eerst Eenvoudige installatie bootstrap en daarna iPKGUI
Je kunt nu vanaf commandline installeren (ipkg install tree)
of via het Hoofdmenu in de NAS iPKGui starten en de gewenste software te zoeken via het filter. Rechtermuistoets als in Synaptic en installeren maar.


Het tree commando is onnotbeerlijk om snel een index van een bestand van al je op de NASgeplaatste foto's (bijvoorbeeld ) te zoeken.
Als je de directories van je foto's een documenterende naam hebt gegeven, met voorafgaand de datum. Bijvoorbeeld  2019-05-16_Zeilen_in_Friesland, kun je meestal alles weer terugvinden.
Je gebruikt het tree commando dan met opt -d. Alleen de directories worden dan gegeven. Dus tree -d  >  NAS-disk.txt
Nu kun je in een ommezien zoeken met grep of het op je NAS staat of niet. Ik raad je ook aan om indexen van andere losse (USB) schijven hier neer te zetten.
Je gaat in deze directory staan (cd /de/dir/waar/je/indexen/staan) en tik daar in
grep -i 'janneman' * en de regels waarin de zoekterm staat worden allemaal, met of zonder hoofdletter (-i) geprompt. In het begin van de regel wordt de naam van het bestand gezet, en, daar heb je natuurlijk voor gezorgd, is dit gelijk de naam van het apparaat waar dit op staat.
 

Via de repository is MidNight Commander te installeren. Deze loopt wel een beetje mank. mcedit wordt meegeinstalleerd, maar is alleen via mc te gebruiken.
Dus mcedit start simpelweg mc.
Installeer je echter mc van iPKGui dan is dit wel mogelijk.
Wat door dit programma wordt geinstalleerd komt in /opt/bin te staan.
Het pad (echo $PATH) wordt niet aangepast.

 

-----

 

Dit type NAS werkt op een speciale variant van Linux. Op een geheugenmodule draait Linux en daar op gemount één of meerdere harde schijven, al of niet in een RAID configuratie. Is RAID verstandig? Niet liever gewoon al de schijven in één volume? En dan desnoods ergens anders nog een NAS, en daanaartoe een backup? Ergens anders, bedoel ik dus echt fysiek ergens anders. Stel, je broer heeft ook zoiets en daar stop je extra scijven in die de backup van jouw schijf gaan bevatten. Omgekeerd doe je hetzelfde voor je broer. Krijgt één van beiden een kapotte harddisk, of erger, brand je de boel af,  dan kun je alles zo weer herstellen.   Veel commando's op de NAS zijn gemaakt door Synology zelf en heten dan ook vaan syno*  - synoadduser heeft veel opties. Om wachtwoorden te wijzigen bijvoorbeeld.  - hhh  - jjj Als je deze commando's intikt zonder opties zie je doorgans dat er helptekst wordt geprompt. Men is daar jammergenoeg niet consequent in geweest; soms moet je --h erachter doen. Er is ook een site waar de meeste worden besproken:------ Naast de de eigen repository heeft ook de gemeenschap een repository. Ëén van de te installeren software pakketten biedt de mogelijkheid om allerlei commandline handigheidjes te installeren die er standaard niet op zitten. Installeer eerst Eenvoudige installatie bootstrap en daarna iPKGUI Je kunt nu vanaf commandline installeren (ipkg install tree) of via het Hoofdmenu in de NAS iPKGui starten en de gewenste software te zoeken via het filter. Rechtermuistoets als in Synaptic en installeren maar. Het tree commando is onnotbeerlijk om snel een index van een bestand van al je op de NASgeplaatste foto's (bijvoorbeeld ) te zoeken. Als je de directories van je foto's een documenterende naam hebt gegeven, met voorafgaand de datum. Bijvoorbeeld  2019-05-16_Zeilen_in_Friesland, kun je meestal alles weer terugvinden. Je gebruikt het tree commando dan met opt -d. Alleen de directories worden dan gegeven. Dus tree -d  >  NAS-disk.txt Nu kun je in een ommezien zoeken met grep of het op je NAS staat of niet. Ik raad je ook aan om indexen van andere losse (USB) schijven hier neer te zetten. Je gaat in deze directory staan (cd /de/dir/waar/je/indexen/staan) en tik daar in grep -i 'janneman' * en de regels waarin de zoekterm staat worden allemaal, met of zonder hoofdletter (-i) geprompt. In het begin van de regel wordt de naam van het bestand gezet, en, daar heb je natuurlijk voor gezorgd, is dit gelijk de naam van het apparaat waar dit op staat.   Via de repository is MidNight Commander te installeren. Deze loopt wel een beetje mank. mcedit wordt meegeinstalleerd, maar is alleen via mc te gebruiken. Dus mcedit start simpelweg mc. Installeer je echter mc van iPKGui dan is dit wel mogelijk. Wat door dit programma wordt geinstalleerd komt in /opt/bin te staan. Het pad (echo $PATH) wordt niet aangepast.


webdesign by beesign / wien