Boeken en handleidingen over Linux

By Freerk Jongsma, 7 januari 2013

In de regel zul je voor de programma’s die je gaat gebruiken met Linux, en voor Linux zelf, veel informatie en hulp kunnen vinden.
In de eerste plaats zit bijna in elk programma in het topmenu, meestal de meest rechtse een Help optie. Waaronder een keuzemenu met veelal een link naar de helpfile die je met de installatie van het programma mee hebt geïnstalleerd. Dus op je eigen harde schijf.Het was een aantal jaren terug niet best als je afhankelijk was van Nederlandstalige hulp. Dit is nu een stuk beter. In LibreOffice een uitgebreid hulpsysteem waarin je op meerdere manieren kunt zoeken. Maar als je met Wat is dit? uit het hulpmenu over de menu items gaat, zie je hulpschermpjes met toch nog Engelse tekst.
Voor The Gimp (teken- en fotobewerkingsprogramma) wordt het hulpprogramma in versie 2.8 automatisch meegeinstalleerd. Ook onder het topmenu hulp. Alleen de Engelstalige handleiding is echt up-to-date en uitgebreid. Deze vind je hier. Echter is alleen de indeling in het Nederlands; de handleiding zelf is in het Engels.
De Nederlandstalige handleiding is minder uitgebreid en deze vind je hier op de docs.gimp site
En verder vind je overal verspreid Nederlandstalige artikelen op bijvoorbeeld hier op Socius.
Op Youtube kun je ook zoeken naar instructiefilmpjes.
Zoals onderstaand.

Vaak vrij specifiek op een bepaald probleem toegespitst.
Op deze site, win2lin.nl, heeft Machiel Welbergen ook een aantal artikelen staan over The Gimp.

Maar soms wil je toch een boek. Een oud boek kan in veel gevallen prima. Maar kijk wel uit dat het niet helemaal verouderd is.
Een boek dat een paar jaar oud is over Firefox zou ik niet kopen. Firefox ontwikkeld zich snel; een handleiding heb je dan niets aan en biedt zeker niets extra’s
probleemloos2Een nieuw boek over Ubuntu 10.04 is die van Jan Stedehouder en Gijs van der Poel. Een paperback van 256 pagina’s van november 2012. Dit is een echt overstapboek. Voor gebruikers die gewend zijn aan Windows jargon makkelijk te lezen. Kost ongeveer € 25,-

Een oud boek over Inkscape (ik zie er hier een uit 2009 over versie 0.46 en een boek uit 2011 over versie 0.48) zal heus geen verschillen bevatten waar je niet uit komt. Maar zijn allemaal wel in het Engels.
En ook over Inkscape vindt je veel instructiefilmpjes voor op Youtube

handleidingNog een tip: Open het Ubuntu Softwarecentrum (de boodschappentas in de startbalk) en tik op de zoekbalk rechtsboven “getting started” in.
Gratis beginnershandleidingen voor 12.04 en 12.10 !

Heb je zelf een fantastische handleiding – het liefst in het Nederlands – gevonden, laat het ons dan even weten.

 

 

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: