De nieuwste Ubuntu versie: 13.04

By Freerk Jongsma, 11 mei 2013

Altijd weer fijn om de nieuwste wijzigingen en verbeteringen van de laatste Ubuntu versie te bekijken.
Ik kom daar later op terug; wel een paar fijne wijzigingen gezien, die behalve cosmetisch ook echt voordelen met zich meebrengen.

Vervelender is het, dat als je na een update merkt dat er applicaties zoveel anders werken dat het niet meer goed werkt.
De applicatie Schermafbeelding gebruik ik regelmatig om de “stukkies” van afbeeldingen te voorzien.
wel makkelijk dat dat een beetje vlot gaat. Via de PrtSc-toets en de Alt-PrtSc-toets werkt dit goed en ook het maken van een met de muis geselecteerd stuk van je scherm werkt goed. Maar met de nieuwste Ubuntu wordt het geselcteerde stuk helemaal wit en is het bedieningspaneel verdwenen; het zit natuurlijk onder dat witte stuk. Niet handig dus. unisstallen van dit stuk software lukt niet; je haalt dan ook de Gnome Desktop installatie namelijk weg. Het is een geïntegreerd onderdeel van Gnome Desktop.
Je kunt wel het bestand gnome-screenshot op in-executable zettten. Het laat zich dan niet meer starten. Kijk hier voor de complete aanwijzingen

Na wat zoeken vond ik een artikel over Shutter. Kijk hier voor de Shutter website. Shutter zit in de repository van Ubuntu.
Shutter is veel uitgebreider dan het gnome-schermafdruk programma. je kunt er heel nauwkeurig selecties van je desktop mee fotograferen omdat er een lens op je muis zit bij het selecteren.
Eenmaal opgeslagen vind je ook een afbeeldingsbewerker in Shutter. Ook het uploaden naar allerlei Cloud diensten en sociale media is ingebouwd.
shutter

Een tweede vervelend foutje was dat Rapid-Photo-Downloader bleef hangen. Ubuntu 13.04 heeft op moment van schrijven versie 0.4.5 in de repository staan. Ik gebruik voor mijn fotobewerking Picasa. De manier waarop Picasa de foto’s download ben ik niet tevreden over. In Rapid-Photo-Downloader is dat helemaal in te stellen. Die maakt op mijn instructies via de datum waarop de foto is gemaakt, een jaar directory (bv 2013) een maand directory (bv 04) en dan een dag directory.  En ik laat RPD hiervoor een directory maken als bijvoorbeeld 2013-04-02. Als je dan Picasa start, zie je gelijk op welke datum de foto is gemaakt en worden de mappen ook correct gesorteerd. Kopieer je later een mapje foto’s naar een stick, dan klopt de naamgeving van de map ook om alles weer terug te vinden.
Zie hieronder een afbeelding van de Preferences zo ik die in Rapid Photo Downloader heb gemaakt.

rfd-voorkeur
Maar nu het probleem: Rapid Photo Downloader blijft halverwege het downloaden van je foto’s steken. Er worden een paar foto’s gedownload, maar dan ineens lijkt ie niet vooruit te komen. Afsluiten is dan de enige oplossing. Vaak moet dit ook met xkill.
Dit is de site van dit programma
Op deze pagina staat hoe je de verbeterde versie 0.4.6 kunt installeren.
Even hier ook noemen wat je moet doen:

Open een terminal venster (dat kan met Crl-Alt-t)

sudo add-apt-repository ppa:dlynch3

en dan

sudo apt-get update
sudo apt-get install rapid-photo-downloader
Nu heb je de nieuwste versie en deze reageert veel beter.

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: