screenshot update gnome-terminal

De terminal leren gebruiken

By Machiel, 10 december 2012

Wat is een Terminal ?

Ik wil hier niet ingaan op de geschiedenis van de terminal. Deze kunt u hier lezen als u dat wilt. Het is enigszins aan te raden want het geeft u een heel goed beeld van wat een terminal eigenlijk is. Ik ben zelf vanuit mijn achtergrond pragmatisch ingesteld en wil een beeld hebben van hoe dingen er uit zien en wat ze dan vervolgens kunnen en doen. Door dingen tastbaar te maken en er een beeld bij te hebben krijgt u een beter begrip van wat u met de terminal kan en wat het doet. Het leren werken met de terminal wordt op deze manier eenvoudiger en duidelijker naar mijn idee.Foot in Mouth

Type Terminals

 1. De regel georienteerde terminal waarbij je een regel invoert intypt en waarbij de computer reageert met losse regels.
 2. ASCII beeldscherm georienteerde terminals, er wordt dan vaak gewerkt met vaste waarden binnen een ascii veld. Via de pijltjes toetsen en de functietoetsen kan er worden gewisseld tussen de schermen.
 3. Grafische beeldscherm-georienteerde terninal, hierbij wordt er gewerkt met windwows waarbij je middels de muis switched tussen de terminal windows. In Ubuntu zijn dit de beeldschermen waar u tussen wisselt. In Ubuntu is gnome-terminal de standaard waarmee gewerkt wordt.

Het X window systeem  is de basis technologie waarop Linux distributies (bijvoorbeeld Canonical de ontwikkelaar van Ubuntu) hun GUI`s (graphical user interface) ontwikkelen. X geeft de elementen van de GUI op het scherm van de gebruiker weer en heeft ingebouwde methodes voor het verzenden van gebruikersinteracties met en naar de applicatie. Via het  gebruik van GUI ontwikkeling toolkits, zoals Motif en Openmotif kan een applicatie ontwikkelaar snel een applicatie-interface voor de eindgebruiker maken.

Ubuntu gebruikt hiervoor Compiz en Unity.  Wanneer u dus een terminal opstart in Ubuntu (ctrl+alt+t) dan start je dus software met de functionaliteiten van een daadwerkelijke terminal die via opdrachten die u intoetst op uw toetsenbord verschijnen in de gnome terminal (mits die geselecteerd is natuurlijk Tongue Out) op uw beeldscherm. Samgevat kunnen we zeggen;

De GNOME Terminal is een terminal emulatie programma. Dat wil zeggen dat dit programma/software zich gedraagt als een virtuele terminal op uw besturingssysteem met de functionaliteit van een emulator die het dus nabootst Undecided (snapt u hem nog?) Makkelijker kan ik het niet omschrijven maar ik sta open voor suggesties Laughing

Nu we in hoofdlijnen weten wat een terminal is, wordt het tijd om een aantal praktische dingen te proberen met de terminal. We houden het uiteraard eenvoudig. Open een terminal middels ->ctrl+alt+t

Kijken of er updates beschikbaar zijn in Ubuntu. U tikt/kopieert dan exact onderstaande regel in uw terminal:

(1)sudo apt-get update,waarna u op enter drukt  (Er wordt nu om uw wachtwoord gevraagd..)
(2)Voer uw wachtwoord in en druk op enter. (Er komt nu een hele lijst aan tekst voorbij in uw terminal. Er wordt namelijk in verschillende ppa`s (personal package archives) gezocht of er ook updates beschikbaar zijn op uw systeem.) U ziet een soort gelijk scherm op uw monitor als in onderstaande afbeelding.

screenshot update gnome-terminal

Na stap(2) afgerond te hebben ziet u op uw beeldscherm een soortgelijk scherm als op bovenstaande afbeelding.

(3)Nu moeten we alleen nog het systeem updaten u doet dit door in de terminal het volgende te typen; sudo apt-get upgrade en drukt vervolgens op de enter toets.

Dat was het u heeft nu vanuit de gnome terminal uw systeem geupdate, gefeliciteerd ! Laughing

Dit is een allereerste stap met het werken vanuit de terminal, als u een beetje wegwijs leert worden door met de GNOME terminal aan het werk te gaan zult u merken dat u tijd kunt besparen en effectiever kunt werken. Hieronder wat handige en simpele voorbeelden (de tussen haakjes niet overtypen in terminal dit is de uitleg van het commando):

 • firefox & -> start de firefox browser op (het & teken houdt in dat het programma opgestart wordt als achtergrond proces waardoor u makkelijk verder kunt werken)

 • ps -fa  (actieve processeb) -> geeft de actieve processen weer in de huidge map waarin je je momenteel bevindt.

 • kill 2345 -> sluit proces 2345 (als u firefox start bijvoorbeeld krijgt firefox een procesnummer toegewezen, als dit bijvoorbeeld 2345 zou zijn geweest kunt u firefox sluiten door dit commando + het procesnummer)

 • sudo apt-get install chromium (wel eerst wachtwoord intypen)  -> Installeerd de opensource browser van google op uw systeem.

 • pwd  (present working directory)-> geeft aan in welke directory zich u momenteel bevindt in de terminal.

 • cd /home (change directory) -> zo komt u weer in uw home map terecht (cd ~ <- zo ook trouwens)

 • ls (list) -> geeft een lijst weer van de huidige directory weer.

 • ls / -> geeft alle mappen weer die zich onder de root directory bevinden.

 • ls -a /home/gebruiker -> geeft alle directories en ook de verborgen bestanden weer.

 • mkdir (make directory) test -> maakt een directory test aan.

 • ls man (manual pages) -> geeft de handleiding (manual vertaald in engels) pagina weer van ls

Dit is slechts een inleiding u kunt uw systeem volledig beheren als u dat zou willen vanuit de terminal. Voor de gemiddelde gebruiker is dit nergens voor nodig echter voor sommige handelingen kan het toch handig zijn. Mocht u meer over dit onderwerp willen lezen google is onze vriend en ik heb verschillende nuttige links en referenties in het nederlands en engels hieronder voor u toegevoegd.

Bronvermeldingen voor dit artikel en links naar de websites:

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: