Democratisch Downloaden of “hoe delen we bandbreedte”

By mcvries, 5 maart 2014

Als ik mijn laptop aan ons interne netwerkje hang, al dan niet via de wifi en ik zet hem behoorlijk aan het downloaden, voor bijvoorbeeld de iso’s van Debian, dan kan ik maar beter alleen thuis zijn. Want anders staan er in no time een aantal tieners beneden om eens te bekijken waarom het internet ineens zo traag is. En nou is het downloaden van iso’s om mee te spelen natuurlijk heel veel zinvoller dan het spelen van een online spel, maar we kunnen best de bandbreedte delen. Vindt iedereen hier in huis. Dus.

Goed, ik wil niet flauw zijn, maar ik wil ook niet wachten tot de laatste jongeling zich eindelijk los heeft kunnen maken van de online community. Dus maar eens aan het zoeken geslagen, want zoals terecht werd opgemerkt: ‘Jij hebt toch het beste OS, kun je dat niet aanpassen?’. AH! een uitdaging! Nou, dat was 5 minuten later geregeld. Trickle!

Een korte samenvatting: Trickle is een command line tool (oftewel, starten in de terminal) die per opdracht of applicatie de maximale bandbreedte voor down of uploaden bepaalt.

Eerst trickle installeren : sudo apt-get install trickle

En de syntax is : trickle -d download-bandwidth -u upload-bandwidth command

Nu was ik bezig met het downloaden van een debian ISO en dat doe ik meestal via wget (terminal commando). Waarom? Als de download wordt afgebroken dan kun je het later met de optie -c zo weer oppakken waar hij gebleven was. In combinatie met trickle wordt dat dan:

trickle -d 2500 wget -c http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/amd64/iso-dvd/debian-7.4.0-amd64-DVD-1.iso

En de download wordt teruggeschroefd naar 2,5 MB/sec in plaats van de 6 MB/sec die ik normaal gebruik en waarbij ik werkelijk elk ander apparaat volledig van de lijn duw.

Je kunt trickle ook gebruiken voor grafische applicaties zoals bijvoorbeeld firefox:

Typ het volgende in een terminal: trickle -d 25 -u 15 firefox

En firefox heeft 25 bits/sec download en 15 bits/sec upload. Zo kun je dus niet alleen voor anderen je wat democratischer opstellen maar ook binnen je eigen systeem kan het wel eens een uitkomst zijn.

www.mcvries.nl

 

2 Comments

  1. Ja een erg leuk en praktisch bruikbaar artikel, ik kende het programma niet heb het ook geinstalleerd nu dank je!

  2. Freerk schreef:

    Hee! Welkom en gefeliciteerd! Leuk artikel, maar dat had ik je al gezegd:-)

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: