Een Fotoboek maken

By Freerk Jongsma, 1 november 2012

cewe_dwnldVandaag (31-10-’12) staat er een artikel over het maken van fotoboeken in de Volkskrant.
Een overzicht van een stuk of tien applicaties die je op je computer installeert om een fotoboek samen te stellen en op te sturen naar een bedrijf dat daar een prachtig “ouderwets” fotoboek van maakt.

Dat deed me er aan herinneren dat ik voor Win2Lin een artikeltje in klad had liggen voor een dergelijke oplossing op Linux.
De meeste Linux gebruikers grijpen naar een online oplossing; via de browser een fotoboek samenstellen. dit werk natuurlijk altijd. Dit is in de regel niet de handigste methode. Op je eigen computer installeren is wel zo fijn. En gaat ook sneller.
Albelli is wel de meest bekende fotoboekenmaker op dit moment. Een jaar of twee geleden deed het door hun geleverde – gratis – programma het prima onder Wine. Ik heb het nu weer geïnstalleerd, maar zoals dat wel met meer .exe zaken gaat onder Wine, het start wel op maar loopt dan snel vast. Bovendien staat het Albelli programma onderin hinderlijk te klappertanden met een balk. Niet fijn dus.

Bij CEWE-nederland kon ik het programma Fotoalbums.nl downloaden.
Speciaal voor Linux. De beginnende Linux gebruiker wordt hier aardig in de steek gelaten. immers als beginner heb je geen idee wat je moet met een bestand met de extensie .pl
Dit is een Perl executable file. En moet ook als perl file opgestart worden. Dus vanaf de commandline: perl <programmanaam.pl>

Ga naar www.fotoalbum.nl en start hier de installatie door op het oranje vlakje Begin nu te klikken. Dan nogmaals op het oranje vlak met de pinguin en de tekst Gratis Download
Kies er voor om de setup_Fotoalbum_nl.tgz file op te slaan.
Pak dit bestand uit in een aparte directory. Bijvoorbeeld Dowwnloads/fotoboek/
Kijk nu in deze directory. Er staan twee bestanden. De EULA.txt en een install.pl bestand.
In een terminal sessie (crtl-alt-t) cd je naar deze directory:
cd Downloads/fotoboek/

Tik dan: sudo perl install.pl
Je krijgt dan eerst de EULA te lezen. Als je daar akkoord mee gaat klik je op de q om de UELA te verlaten.
Vervolgens “ja” intikken ter bevestiging.
Het programma doet dan een voorstel voor het aanmaken van een directory.
Als dat /opt/Fotoalbum/Fotoalbum.nl is, dan is dat goed.
Kiest het systeem voor en plek op je homedir, dan ben je waarschijnlijk het sudo commando vergeten. Tik daarna op Enter.
“Opgegeven directory bestaat niet….”. Tik hier ook Enter (JA is namelijk vetgedrukt en is het default antwoord).
En voor die 138.65MB tik je ook Enter
Er worden dan 8 afzonderlijke zip files gedownload en geïnstalleerd, en krijg je als laatste gegevens over hoe je het pogramma op moet starten.
Alles staat nu in /opt/Fotoalbum/Fotoalbum.nl/
De executable file heet ook Fotoalbum.nl en staat in bovenstaande directory.
Als je vanaf command prompt intikt:
/opt/Fotoalbum/Fotoalbum.nl/Fotoalbum.nl,
wordt het programma gestart.
Alles werkt en ziet er goed uit.

Maar nu wil je natuurlijk ook een opstart button in je Unity startbalk.
Dat doen we als volgt.
Vanaf command prompt:
sudo nano /usr/share/applications/Fotoalbum.desktop
Tik je wachtwoord in. Je ziet nu de editor nano. Het veld is leeg.
Zet daar onderstaande tekst in:

[Desktop Entry]
Name=Fotoalbum
Exec=/opt/Fotoalbum/Fotoalbum.nl/Fotoalbum.nl
Type=Application
StartupNotify=true
Icon=/opt/Fotoalbum/Fotoalbum.nl/Recources/keyaccount/fotoschau.ico

Opslaan met crtl-o en beeindigen met ctrl-q

Als je nu met Nautilus (Nautilus is de standaard “verkenner” van Ubuntu) naar de directory /usr/share/applications gaat, dan zie je een logootje tussen al de logootjes als deze;

Dit is het logootje van het net door jou gemaakte Fotoalbum.desktop. Sleep dit logootje naar je Unity startbalk. De andere logootjes wijken en dan laat je de muis los.
Je eigen gemaakte fotoalbum startknop staat er tussen en werkt.De software die de Fotofabriek beschikbaar stelt werkt goed onder Wine, dat wil zeggen, op mijn laptop met Ubuntu 12.10
Zelf proberen en testen.

5 Comments

 1. Lighans schreef:

  Nog iets: kruidvat zet een mooi icoontje op bureaublad en in het menu na de standaard installatie. Ook aardig. (dit is bij linuxmint 15)

 2. Lighans schreef:

  Mijn ervaring is dat Kruidvat en Pixma software hebben die wel voor Linux geschikt is. Of het moet dezelfde soort software zijn… Aan de naam en de procedure te zien wel. Ik heb het onder home geinstalleerd. Zonder sudo. Werkt ook. Heb echter net zoals jij geen bestelling gemaakt. Wel vreemd als dat niet werkt…..

  • Machiel Machiel schreef:

   Hoi Lighans bedankt voor je tips op de verschillende artikelen erg leuk. Als je ook nog goede links hebt stuur ze dan toe via de link adder. En als je ooit een artikel wilt schrijven of informatie wilt delen je bent van harte welkom dan maak ik een account voor je aan.

   mvrg

   Machiel (Win2Lin)

 3. Freerk Jongsma schreef:

  Even commentaar op m’n eigen stuk: ik heb begrepen dat de handleiding helemaal klopt. Ik heb het zelf ook geprobeerd. Dat ging goed. Maar ik ben niet zo ver gegaan dat ik ook echt een boek besteld heb. Het schijnt alsnog fout te gaan als je de bestelling doorzet. De betalingsafhandeling gaat dan fout. Zijn er meer mensen met een dergelijke ervaring?

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: