GNU/Linux keuzes … (bijgewerkt 11/1/2014)

By Machiel, 7 januari 2014

Linux smaken & keuzes …

LinuxOnderstaand artikel, Linux keuzes is een vertaling van de (Linux choices … van de Linux groep op Facebook, opgesteld door Scott Warren Long en bewerkt en aangepast door de groepsleden. De laatste aanpassingen zijn gedaan door Michaël Caron Couturier)

Nederlandse vertaling door Machiel Welbergen / laatst bijgewerkt op 11/1/2013/ Dank voor alle commentaar op Facebook groepen NLLGG en Dutch Linux Users. Dit artikel was niet tot stand gekomen zonder de hulp van http://translate.google.nl/ Maar ook niet zonder http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina als je een paar euro`s over hebt overweeg dan om dit mooie initiatief te steunen, want ze leven van hun donaties.

Dit document is vooral een FAQ voor iedere gebruiker op ieder niveau, zei het over het maken van een goede qua distro keuze, het bureaublad waar je mee wilt gaan werken of bijvoorbeeld welke windows manager je moet kiezen. Afhankelijk van jouw wensen bevelen wij verschillende applicaties aan op basis van je behoeften. https://www.facebook.com/groups/GNUAndLinux/files/

1. De distro keuze is belangrijk:

Pakketten (Deb, rpm, en anderen) of bronnen …

logo DebianAls u gemakkelijk en snel uw paketten wilt bijwerken is de keuze voor de Debian distributie een goede keuze omdat de meeste software pakketten (Deb) afgeleid zijn van Debian. Deze pakketten worden meestal geïnstalleerd met een package manager zoals dpkg (hoewel apt-get een front-end manager is). Ubuntu en Linux Mint zijn voorbeelden van het voorgaande.

De andere belangrijke pakket manager is RPM (Red Hat Package Manager) die afkomstig is van de Red Hat Linux distributie, maar wordt gebruikt door tal van andere distributies. RPM’s worden vaak beheerd door een pakketbeheerder zoals YAST of apt-rpm. Fedora en OpenSUSE vallen in deze categorie

Als je liever zelf wilt kiezen welke functies je wel of niet wilt toevoegen als geïnstalleerde software, dan kun je dit zelf opbouwen vanuit de broncode. Je begrijpt dat dit een boel kennis vereist m.b.t GNU/Linux en software en ook hoe de Source software pakketen werken. Veel bestanden zijn ingepakt in tar.gz bestanden en vereisen vaak dat je het bestand uitpakt, en dan vaak nog moet uitvoeren, vaak gecombineerd met gebruik van de terminal  enaangevuld met argumenten, afhankelijk van hoe je het pakket wilt opbouwen.

Logo archlinuxArch Linux maakt gebruik van ‘pacman‘, een pakketmanager voor binair pakket beheer en de Arch Build Tool doet de installatie van de bron bestanden. Het opbouwen vanaf de bron is niet altijd de beste manier van het installeren van software. Over het algemeen is het een beter idee om iets met de officiële package manager te installeren, maar in archlinux of Gentoo bouw je vanaf nul je systeem op. Het opbouwen van de broncode is de officiële manier van hoe vroeger de installaties plaats vonden.

2. update ontwikkelingsmodel:

Samengevat en even kort door de bocht gezegd hebben Linux distro’s twee-update modellen – Rolling releases en Standard release.

2.1. Rolling releases

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/03/debian-cut-a-new-rolling-releaseRolling releases worden voortdurend geactualiseerd. Het zijn niet alleen de security patches en bug fixes, maar ook de software die je uit de officiële repository’s hebt geïnstalleerd. Er is dan geen noodzaak om deze opnieuw te installeren op je systeem wanneer er een nieuwe versie van de distro wordt uitgegeven.

Zo heb je altijd de nieuwste software, echter dit wordt wel beschouwd als minder stabiele en betrouwbare manier. Mede omdat deze updates in de software tot conflicten kunnen leiden.

Semi rolling releases: Arch Linux, Gentoo, Linux Mint Debian Edition, openSUSE (Tumbelweed), Debian Sid, enz.

2.2. Standaard versies

Tux Linux mascotte Standaard releases hebben significante veranderingen  t.o.v hun voorganger, waardoor vaak een compleet nieuw besturingssysteem opnieuw geinstalleerd moet worden, of op zijn minst een belangrijke upgrade moet ondergaan. De updates die u ontvangt zijn meestal beveiligingspatches.

Standaard releases worden vaak gezien als stabieler, waardoor software conflicten gemakkelijker kunnen worden aangepakt. De software stack is meer grondig getest en geëvalueerd tijdens de software-ontwikkelingscyclus.

3. Distro’s om eens te bekijken:

rolling release betekenen dus dat je jouw hele systeem kunt updaten zonder dat het nodig is om een ​​nieuwe “versie” te installeren, bleeding-edge technieken betekenen grofweg dat het systeem gebruik maakt van de nieuwste applicaties en games …

Arch Linux LogoArch linux

Een rolling release, bleeding-edge distro, zeer populair en minimalistich, gebruikt vanille pakketten met minimale patches. Arch linux gebruikt pacman core voor zijn pakketten beheer, bekend en gerespecteerd om zijn snelheid en uitstekend in staat voor het compileren van pakketten middels het Arch Build System (ABS), Arch maakt ook gebruik van AUR die het mogelijk maakt dat individuen of groepen mensen software kunnen onderhouden net zoals bij betaalde proprietary software demo’s, de hurd kernel, of andere pakketten die niet in de officiële arch linux repo vallen.

Je bouwt ARCH als je wilt vanaf nul op, de gemeenschap is kleiner, maar er zijn veel bijdragen aan zowel de AUR als de standaard paketten. Er is een uitgebreide wiki (zie links hierboven). Arch staat bekend als user-centric, zodat het bekend staat als niet al te gebruiksvriendelijk. Het biedt je wel de mogelijkheid om veel over GNU/Linux te leren als je dat wil. Daarnaast heeft het een 100% gratis software vork, is 32 bits geoptimaliseerd en een i686 distro zodat het beter dan de meeste 32-bits distr0`s presteerd.

Het kan wel zo zijn dat er het nodige na werk nodig is na upgrades te hebben uitgevoerd. Vooral wanneer je hardware gebruikt in combinatie met proprietary drivers. Officiële repositories kunnen ontbreken en de AUR community repository onderhouders zijn mogelijk niet zo actief.  Het komt voor dat verouderde pakketen ontstaan waardoor het samen stellen een hoop tijd in beslag kan nemen.

Debian LogoDebian

Is de tweede oudste distro, en is de basis voor veel andere distro’s, kan uitstekend voor verschillende doeleinden toegepast worden en biedt verschillende reeksen van stabiliteit middels het apt-pinning. Het is in staat om met behulp van de bsd kernel evenals vele andere distro`s om een repository op te bouwen vanaf de broncode. Debian bevat een van de allergrootste repository bibliotheken vt.o.v alle andere distributies. Kan hierbij van af de grond opgebouwd worden met enige patches, zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van een andere distro`s.

In tegenstelling to veel andere distributies waarbij updates worden uitgebracht voor verschillende hardware architecturen, brengt Debian niet eerder updates uit voordat er geen enkele bug meer in de sofftware zit. Debian staat dan ook bekend om zijn uitermate hoge mate van stabiliteit en betrouwbaarheid en wordt dan ook vaak gebruikt op servers.

Logo FedoraFedora

Is een op RPM gebaseerde algemene verzameling van software. Gebaseerd op de Linux-kernel, ontwikkeld door de community ondersteunde Fedora Projecten en gesponsord door Red Hat. Fedora`s flexibiliteit maakt het mogelijk dat het goed kan dienen als een digitaal archief voor verschillende gebruiks doeleinden. De missie van het Fedora Project is om de vooruitgang van de vrije en open source software en content via een samenwerkende gemeenschap te leiden.

 

 

Ubuntu Logo

het logo van Ubuntu

Ubuntu

is gebouwd op de Debian architectuur. Linux Mint is een afgleide van Debian en Ubuntu die eenvoudig out of the box werkt. Ubuntu staat bekend om zijn eenvoudige en  bruikbaarheid voor beginners. Het werd nogal eens bekritiseerd om zijn touchscreen achtige interface look. Elke 6 maanden brengt Cannonical een nieuwe release uit en elke 2 jaar wordt er een lts versie uitgebracht. Er is een enorme gemeenschap die hierin veel bijdraagt.  Er is 18 maanden support voor de reguliere releases en 2 tot 5 jaar voor de lange termijn releases (LTS). Deze gelden alleen voor de belangrijkste distro en is voorzien van een 100% gratis software distro vork.Voorzien van een package manager waar je apps en games kan kopen. Cannonical probeert blijvend te innoveren. De grootste instabiliteit vindt je veelal in de nieuwste distro`s. Hoewel veel fouten al in de alpha en beta fase aangepast worden. Ubuntu heeft de beste hardware ondersteuning out-of-the-box.

Gentoo

http://www.gentoo.org/

Logo Gentoo Linux

Is een op Source gebaseerde / rolling distributie release. Gentoo Linux deelt een groot deel met Arch Linux in die zin dat je begint met het absolute minimum. In tegenstelling tot Arch Linux, bouwt Gentoo 99% van de software van de broncode voor je op. Dit betekent concreet dat als je een bepaalde ​​toepassing wilt installeren je deze eerst moet compileren. De pro in deze is dat je USE vlaggen (Use FLAGS) insteld om te bepalen wat er gecompileerd en geïnstalleerd moet worden op je systeem. Zo kun je Gentoo helemaal optimaliseren voor jouw systeem en jouw eigen hardware eisen. Gentoo Linux is in staat om op vele verschillende architecturen te draaien, zoals ARM, 64 bit, 32 bit, SPARC, mips, alpha, etc.

Gentoo maakt gebruik van portage als package manager. Deze is zeer flexibel,  zo hoeft de gebruiker niet meerdere “make jobd” met de hand aan te maken. Zo breekt tevens de mythe dat Gentoo geen pakket beheer zou hebben. Standaard  maakt Gentoo gebruik van de Gentoo gepatchte Linux kernel, maar het kan met vele andere kernels overweg, zoals de BSD kernel, xen kernel, vanille..

Linux from Scratch

http://www.linuxfromscratch.org/

Linux from scratch

Aan de hand van slechts een handleiding kun je vanaf nul helemal je systeem opbouwen. Verwacht lange compilatie tijden, je kan de de software bijna optimaal afstemmen op je hardware. Het spreekt voor zich dat wanneer je met Linux from scratch aan de gang gaat je wel goed moet weten waar je mee bezig bent! Als je op zoek bent naar een leerzame ervaring dan is Linux from scratch absoluut de moeite waard.

Mandriva

Logo Mandrica

http://www.mandriva.com/en/

Mandriva Linux is een distro ondersteund door het franse bedrijfd compagny Mandriva. Het is een van de grootste distributies en is gericht op beginners. Wegens financiele problemen is Mandriva geforkt door een team van developers die het hebben hernoemd naar

http://www.mageia.org/en/

http://www.mageia.org/en/

Mageia.

Mageia is nu een van de meest gebruikte distributies.

SUSE

Logo SuseZakelijke distributie die onderhouden en ondersteund wordt door het bedrijf Suse Linux Enterprise. Je betaald voor de distrubutie maar je krijgt wel derivaten. Daarnaast is er de OpenSUSE fork, naar verluidt een van de beste KDE desktops. SUSE wordt voornamelijk gebruikt op servers terwijl open Suse meer door de individuele gebruiker wordt gebruikt.

Puppy Linux

Logo Puppy Linux

Puppy Linux

Een oudere distro compatibel met sommige andere distributies. Kan volledit worden gedraait en geboot vanauit je RAM geheugen op je moederbord. Staat bekend om zijn hoge snelheid doordat het zo klein is. De installatie iso is een lichtgewicht. Puppy linux maakt gebruik van zijn eigen pakket beheer.

RedHat

Redhat Logo

Redhat Logo

meest bekende zakelijke distro, 10 jaar ondersteuning en hierbetaal je ook voor, maar je krijgt daarna ook vrij afgeleiden, de Fedora fork installer is een van de meest gebruikten. RedHat is in de server industie bekend door het populaire RHEL.

Slackware

Slackware oudste linux distibutie

Slackware Logo

oudste distro, minimaal ingericht en gebruikt vanille pakket beheer. Staat bekend om zijn stabiliteit. Je kunt dependecies onafhankelijk beheren. Het staat bekend om zijn lange development cycli en is enorm stabiel.

Linux Mint

Logo Linux Mint

Logo Linux Mint

Een van de meest populaire en gebruiksvriendelijke distro’s in de wereld. Linux Mint is bijzonder snel en vraagt weinig qua systeem eisen. Het heeft vele repositories maar je kunt ook meer op Debian en Ubuntu gebaseerde repositories toevoegen. Linux Mint kan worden gebruikt door zowel beginners als experts. Nieuwe gebruikers zullen Linux Mint willen gebruiken terwijl expert gebruikers veelal LMDE (Linux Mint Debian Edition) zullen willen gebruiken. Die is complexer en vereist meer onderhoud en kennis. Het is echter wel een rolling release en zorgt voor meer diepgaand leren m.b.t een Debian systeem. Deze distro is ideaal geschikt voor de beginnende linux gebruikers. Roling releases zijn altijd bijgewerkt. Als je gebruik wilt maken van de afgeleide releases, zoals bijvoorbeeld LMDE zul je meergeduld moeten hebben voordat er nieuwe versies beschikbaar zijn.

4 De architectuur:

Logo van Linux

Logo van Linux

Oude computers maken meestal gebruik van 32 bits. Nieuwere computers die niet ouder dan om en nabij de 5 jaar zijn gebruiken 64 bits met uitzondering van enkele mobiele apparaten die gebruik maken van de arm architectuur. Oude macs gebruiken ppc, dit kan je distro keuze beïnvloeden vooral als gebruik wilt maken va arm of ppc. Debian en Gentoo ondersteunen zowel de 32 als 64 bits architectuur.

Sommige distro`s maken gebruik van 32 bits inhoud op een 64-bits machine die nodig is omdat sommige software toepassingen anders niet werken. Er zijn bijvoorbeeld veel oude applicaties die niet voor 64 bits systemen zijn opgewaardeerd. Probeer deze niet te gebruik waar dit mogelijk is en gebruik een 64 bits gelijkwaardige applicatie indien mogelijk. Dit omdat het je systeem engiszins kan vertragen, maar het is verwaarloosbaar klein en bijna nihil.

Opmerking: Als je kiest voor een 64 bit architectuur dan moet je meer RAM hebben in je pc. Als je minder RAM hebt kies dan voor een 32 bit versie.

5. Desktop keuze:

Desktop van Ubuntu (Ubuntu.com)

Desktop van Ubuntu (Ubuntu.com)

De interface die je distro gebruikt bepaald voor een belangrijk deel je keuze. Op Freedesktop.org kun je het een en ander nalezen om tot een betere keuze te komen. Als je niet bereid bent om een ​​beetje op eigen initiatief te zoeken, is Google  je vriend 🙂

Desktop managers met goede functionaliteit zijn ondermeer;

Unity, GNOME, MATE, KDE (Qt), Trinity, Cream, Xfce,Cinnamon, LXDE, Xmonad

Wij hebben hieronder een link gepost met een uitgebreide lijst aan keuzes om uit te kiezen:

http://www.linuxlinks.com/article/20081209153125602/WindowManagers.html

Systeem eisen voor verschillende GNU/Linux Window managers

Gnome

Gnome Logo

Gnome Logo

De tweede oudste desktop omgeving, leek aanvankelijk uiterst stabiel maar ze hebben op de achtergrond vaak tal van aanpassingen doorgevoerd die de betrouwbaarheid en stabilliteit niet altijd even hebben verbeterd. Gnome is zeer makkelijk in gebruik.

Aanbevolen systeemvereisten voor GNOME 2.x

 • Vereiste RAM 384 MB Vereiste CPU 800 MHz
 • Aanbevolen systeemvereisten voor de GNOME shell 3.x
 • Vereist RAM 768 MB Vereiste CPU 400 MHz

Kde

KDE LogoDe oudste desktop manager, gericht op het optimaal samenwerken van applicaties. Kan tevens worden gebruikt onder Windows.

Aanbevolen systeemvereisten voor KDE

 • Vereiste RAM geheugen 615 MB Vereiste CPU 1 GHz

Mate

Mate Desktop

Een Fork van GNOME2, Wordt gebruikt om de gnome 2 ervaring na te bootsen. Enkele nieuwe functies zijn toegevoegd, zoals de bluetooth file sharing.

Aanbevolen systeemvereisten voor MATE

 • Vereiste / 384 MB aan RAM geheugen
 • Vereiste CPU 800 MHz minimaal

Trinity

Trinity Desktop Environment

Trinity Desktop Environment

Fork van kde 3.5x De trinity desktop is beschikbaar op Porteus als een standaard desktop.

 

 

Cream

Cream Desktop Environment

Cream Desktop Environment

Een doe het zelf bureaublad. Draait om widgets en apps. Het project lijkt inactief te zijn, maar er schijnt nog wel aan gewerkt te worden door liefhebbers.

Mid-range

CDE (Motif), Xfce (GTK), IRIX Interactive Desktop (Motif)

XFCE Logo

XFCE logo

Xfce volgt de opendesktop normen en proberen het wiel niet opnieuw uit te vinden, zodat ze bestaande technologieën gebruiken, een niet al te zware desktop omgeving qua hardware eisen.

Aanbevolen systeemvereisten voor Xfce

 • Vereist RAM / 192 MB Vereiste CPU / minimaal 300 MHz
IRIX Logo

IRIX Logo

IRIX IE / De standaard window manager op de IRIX Interactive Desktop is 4Dwm.

IRIX IE / Is een desktop-omgeving die gewoonlijk wordt gebruikt als de standaard desktop op Silicon Graphics werkstations waarop IRIX draait. Een Unix based Desktop omgeving.

Common Desktop Environment

Common Desktop Environment

CDE  / Gedurende een lange periode was het de “klassieke” Unix desktop die geassocieerd was met commerciële Unix werk stations. Het werd vrijgegeven als vrije software op 6 Augustus 2012, onder de GNU Lesser General Public License, na vele jaren als proprietary software te hebben fungeerd.

Lichtgewicht Desktops

EDE (FLTK), Etoile (GNUstep), LXDE (GTK), Razor-qt (Qt), Mezzo, ROX, UDE, Cinnamon, FVWM-kristal, Pantheon

LXDE Logo

Lxde – Afgeleid van Xfce, gericht op zelfstandige lichte toepassingen , zeer energiezuinig , gebruikt Openbox WM als backend en je zou kunnen overstappen op *box Wm als je een wat meer ervaren gebruiker bent en je wat meer ervaring hebt met het systeem.

Aanbevolen systeemvereisten voor LXDE:

 • Vereiste RAM 128 MB Vereiste CPU 266 MHz

Razo-QT logoRazor – Qt / Lichtgewicht afkomstig van Kde met de nadruk op eenvoud en gebruikersgemak, aanbevolen om Openbox te gebruiken. Razor – Qt is geschreven in Qt evenals KDE. De Systeem eisen voor Razor – Qt zijn;

 • RAM minimaal 192 MB / Vereiste CPU minimaal 300 MHz

SugarLabs Logo Doelstelling is om bruikbaar te zijn voor 5-12 jarige kinderen en is daardoor makkelijk te gebruiken. Valt niet aan te bevelen bij intensief computer gebruik. Maar nog steeds handig voor lagere scholen. Maakt gebruik van de Etoile desktop – Etoile is een desktop omgeving op basis van GNU step . Het heeft de nodige overeenkomsten met mac osx omdat het op dezelfde basis kern draait. Etoile is nog steeds in ontwikkeling, maar het is een stuk moeilijker om het te installeren op uw systeem . Een live cd van ubuntu met Etoile bestaat, maar de versie van ubuntu en de versie van etoile zijn afgeschreven.  Een interessante desktop omgeving, een die echter zeker valt af te raden voor de beginnende Linux gebruiker.

Logo FVWM Crystal

Logo FVWM Crystal

FVWM – kristal – Een desktop omgeving gebaseerd op FVWM die standaard een elegante interface en simpele desktop levert met makkelijke switching functionaliteiten. Sommige apps schijnen niet in de menu stuctuur mee opgestart te worden  om de een of andere reden. Afgeraden voor eindgebruikers , maar gebruikers die multi tasking prettig vinden, zullen zichzelf herkennen in fvwm – crystal

Mezzo DesktopMezzo – De standaard desktop omgeving voor Symphony, een oude inmiddels beëindigde linux distributie. Mezzo werkt met standaard begrippen als “De desktop is een map” en geneste menu systemen. Vanuit deze filosofie geeft het alle nodige informatie rechtstreeks aan de gebruiker via de belangrijkste bureaublad koppelingsbladen (4 stuks). Dit zijn taken met betrekking tot het systeem, de programma’s, bestanden en de prullenbak. Geïnspireerde projecten op basis van Mezzo zijn ondermeer de Kuartet desktop , op basis van kde.

ROX Desktop De ROX Desktop is een grafische desktop omgeving voor het X Window System . Het is gebaseerd op het ROX – Filer systeem dat een drag en drop ruimtelijke file manager is. Het is vrije software, vrijgegeven onder de GNU General Public License . De omgeving werd geïnspireerd door de gebruikersinterface van RISC OS.  Programma’s kunnen worden geïnstalleerd of gemakkelijk worden verwijderd met behulp van Zero Install. De desktop is nog steeds in ontwikkeling.

Unix Desktop EnvironmentUDE – In computing , Ude, de Unix Desktop Environment , is een desktop- omgeving voor het X Window System . Gezien de efficiëntie en het lichtgewicht ontwerp kan het op bijna elk Unix – achtige besturingssystemen draaien. De UDE gebruikersinterface filosofie is heel anders dan die van andere desktop omgevingen. Het is ontworpen om zeer efficiënt mee te werken na een korte leercurce. Er is geen taakbalk of desktop paneel of iets gelijkwaardigs. In de windows ontbreekt een titelbalk en als zodanig zijn er dan ook geen knoppen om window vensters te sluiten, resizen, minimaliseren of maximaliseren. Deze knoppen worden vervangen door het  zogenaamde hex menu of honingraten die worden weergegeven wanneer de gebruiker klikt op de grens in het desbetreffende venster.

Pantheon – Een nieuwe desktop manager van Arch Linux. Bezoek hun wiki pagina hier  voor meer informatie.

De Shell * De meeste shells zijn gebaseerd op Gnome 3*

Unity, Unity2D, GNOME Shell, Gnome klassiek, Kaneel, KDE Plasma, Manokwari – Manokwari

Gnome classic – GNOME is een gebruikersvriendelijke, krachtige en toegankelijke grafische werkomgeving voor de besturingssystemen die tot de Unix-familie behoren, waaroder GNU/Linux en BSD vallen. GNOME is een acroniem dat staat voor GNU Network Object Model Environment. GNOME omvat zowel een werkomgeving (desktop environment) als een ontwikkelaars platform (developer platform).

KDE Plasma – Een shell voor de kde 4.x desktop.

GNOME Shell – Shell gebaseerdd op gnome3

Unity/Unity2D – Shell ontwikkeld voor Ubuntu

 • Aanbevolen systeemvereisten voor Unity zijn; Vereist RAM 1 GB Vereiste CPU 1 GHz

Cinnamon – Shell build voor Linux Mint. Een fork van GNOME 3.

 • Aanbevolen systeemvereisten voor Cinnamon
 • Vereist RAM 512 MB Vereiste CPU 1 GHz

Manokwari – Shell ontwikkeld voor Blank On * Gebruikt HTML5/CSS3 *

Window managers met volledige functionaliteit

Enlightenment, AfterStep, Compiz, KWin, Metacity, Mutter, Sawfish, Window Maker awesome, Blackbox, Fluxbox, FVWM, IceWM, JWM, Openbox, twm, WindowLab, Gala

Enlightment – Probeerd  mooie specs weer te laten geven op lage hardware eisen.

 • Aanbevolen systeemvereisten voor Enlightenment (E17)
 • Vereist RAM 64 MB Vereiste CPU 200 MHz

Openbox – Kan worden gebruikt als backend voor de meeste desktop  omgevingen om ze sneller dan hun oorspronkelijke window manager te laten functioneren. Probeert de free desktop norm te volgen

KWin – Is de standaard window manager van KDE. Ondersteund volledige 3D opties en mogelijkheden

Compiz – 3D windows managers bekend om zijn mooie effecten. Standaard Window Manager van het Unity bureaublad.

Mutter – Mutter is de standaard window manager van GNOME 3.

Metacity – Default windows manager voor gnome tot en met gnome3.

Afterstep Windows manager die de NextStep bureablad ervaring  probeert te emuleren

Tom`s Windows manager – Lange tijd standaard windows manager voor X geweest.

Gala – ElementaryOS een nieuwe window manager.

Minimalistische Window Managers

amiwm, CWM, dwm, ratpoison, wmii, xmonad

Xmonad LogoXmonad – Een tegelwerk window manager opgebouwd en geconfigureerd met behulp van de programmeertaal Haskell. Xmonad komt met niets anders dan de window manager (niet eens een statusbalk). Xmonad is uitbreidbaar door middel van herprogrammering en hercompileren middels een Haskell-bestand (dus de compiler zal u vertellen of er problemen zijn in uw configuratie in plaats van het gewoon starten). Xmonad kan worden gebouwd op andere Desktop omgevingen zoals KDE, GNOME, Xfce enz. door het simpelweg vervangen van hun window managers. Gebruikers die niet comfortabel zijn met haskell programmering kunnen geneigd zijn om een ​​blik op dwm dat herprogrammeerbaar is in C, is ingericht op het vrij relatief gemakkelijk te begrijpen Lua scripting, of op i3 die verder geen kennsi van programmeren vereist.

Zappwm – Veelal een Fluxbox stuk maatwerk met een aantal web apps, vrij jong maar stabiel, kan een leuke manier zijn om Fluxbox te ontdekken voor sommige mensen.

CLI (Command Line Interface)

ash • Bash • BusyBox • csh • dash • es shell • fish • ksh • psh • rc • rsh • Sash • Scsh • sh • tcsh • Thompson shell • zsh

Opmerking 1: Je moet de filosofie van uw desktop manager accepteren die u gebruikt, op deze manier zul je er geen problemen mee hebben wanneer het wordt aangepast. Window managers zijn onafhankelijk, zodat ze je beschermen tegen ongewenste veranderingen, hoe lichter de desktop die je kiest, des te meer snelheid die je ervoor terug krijgt. Allemaal hebben ze een eigen manier om  mee om te leren gaan. Probeer er dan ook eerst een aantal uit voordat u een distro installeert. Het kan uw distro keuze namelijk aanzienlijk beinvloeden, echter bijna alle distributies kunnen met alle bovenstaande omgaan.

Opmerking 2: probeer niet Qt, GTK, FLTK, GNUstep, Motif, Xfce te mixen m.b.t verschillende soorten applicaties die u op uw computer installeerd. Nieuwere pc`s zullen hier relatief weinig van merken maar met name oudere pc`s kunnen hierdoor trager worden. LXDE apps proberen onafhankelijk te blijven dus deze kunnen we niet echt mee tellen..

6. Gebruik van distributies en waarom de meeste distro`s bijna dezelfde dingen kunnen:

 • Algemeen gebruik – een desktop met een paar apps
 • Onderwijs – Stellarium, Gcompris, Tuxpaint, * OpenDNS *
 • Firewall – spamassasin, clamtk, * OpenDNS *, OpenVPN, OpenSSL, iptables
 • 100% gratis software – kernel-libre, gnash, lightspark
 • Gaming – Wine, lutris, Desura, PlayOnLinux, djl, gelide, beek mijn spel, stoom * nieuw *
 • Live-sessie – * te rammen optie *, flash player, codecs, drivers, portable apps
 • Multimedia – realtime kernel, cinerella, enthousiasme, cinepaint, blender, inkscape
 • HTPC’s – mythtv, xbmc
 • Netbooks – lichtgewicht desktop, lxlauncher, midori / openbaring voor webapps
 • Oude pcs – lichtgewicht desktop, mplayer, AbiWord, gnumeric, pcmanfm, midori, dillo
 • Privacy – tor, TrueCrypt, * https overal *
 • Rescue – gparted, ntfs-3g, clamtk
 • Server – apache, mysql, php, php my admin, webmin
 • Database – postgresql, MySQL, MariaDB
 • Voip – Ekiga, skype, sterretje, openvpn
 • Mac-achtige – cairo-dock, awn, docky, katapult
 • Virtualisatie – Oracle VirtualBox, VMware, qemu, xen, kvm
 • Office suites – OpenOffice, LibreOffice, Calligra

7. Wanneer Forks fatsoenlijk zijn:

Linux Distribution Timeline

Linux Distribution Timeline

Forks of afgeleide distro`s zijn soms zeker het bekijken waard. Vooral voor speciale toepassingen zoals Framakey ubuntu-fr remix, als zij helpen om een ​​moeilijk distro makkelijk te maken voor installatie. Een voorbeeld hiervan is, Bridge-Linux voor Archlinux of Sabayon voor Gentoo. Of bijvoorbeeld de lichtere variante van een Distro zoals bij Ubuntu; Kubuntu, Lubuntu. Die een minimale grafische interface bieden met bijbehorden applicaties, net genoeg om je bureaublad op te bouwen. Echter in de meeste gevallen is het niet altijd het gedoe waard en kun je beter kiezen voor een volwaardige distro met langere termijn ondersteuning door de leverancier.

8. Toepassingen en welke keuze moet ik maken?

De keuze in het aantal apps is groot, en soms is een minder functionele inrichting beter afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. De meeste desktop-omgevingen worden geleverd met apps en toepassingen, een aantal van de meest gebruikte toepassingen worden geleverd met Kde, Gnome, Xfce, LXDE ..

Licenties: 100% gratis software betekent dat u de app altijd kan gebruiken, mits u er toe in staat bent om de app te onderhouden en natuurlijk kennis van zaken heeft. Eigen software of beperkte licenties software (proprietary software or restricted licenses) houdt in dat de ondersteuning op een bepaald moment op kan houden en u de software dus ook niet meer kan gebruiken

Overzicht van de type licenties:

 1. BSD-licentie
 2. Apache-licentie
 3. Free Software Foundation-licentie
 4. GNU General Public License
 5. Mozilla Public License
 6. MIT-licentie

Stabilliteit en prestatie

Gewicht: Wil je snelheid, dan zijn tegenwoordig opdrachtregels georienteerde apps goed te gebruiken ook voor beginners, lichtgewicht GUI apps komen dan op een goede tweedeplaats. De combinatie van command line gericht werken met daarbij lichte GUI apps betekenen echter minder functionaliteit. Echter goed gebruikt zijn ze gemakkelijk te vergelijken met reguliere apps. Neem bijvoorbeeld Mplayer waarbij je video’s kunt bekijken met heel weinig aanhardware specs. Via MPD kun je bijvoorbeeld muziek luisteren vanuit de command line. Zou je bijvoorbeeld dus tussen gebruikers schakelen, xorgstarten of werken zonder een GUI dan zullen deze opties gewoon doorwerken.

App Type: Zoals eerder gezegd in dit artikel, valt het niet aan te bevelen om veel verschillende type apps naast elkaar te draaien op je systeem. Veelal een combinatie van GNOME en KDE afhankelijke programmatuur willen nogal eeens voor conflicten zorgen. Hoewel de huidge pc`s tegenwoordig meer dan genoeg rekenvermogen hebben is dit veelal geen argument meer. Op de oudere pc`s zou het nog wel tot conflicten kunnen leiden.

Type development en takken (branches): De ontwikkeling van een distro kan afgestemd zijn op stabiliteit, zoals bijvoorbeeld Debian. Of bijvoorbeeld op rolling release zoals Arch Linux. Deze kunnen dan ook de stabiliteit van het besturingssyteem beinvloeden. Ook zijn er er veel development takken (bracnhes), let dus goed op de onderstaande regel, zodat je weet dat het desbetreffende systeem stabile genoeg is om gedurende langere tijd prettig mee te kunnen werken.

*release candidate, final release, frozen, stable, long term support …* (*Release candidate, definitieve versie, bevroren, stabiele, lange termijn ondersteuning … *)

Gemeenschaps repositories: Er zijn veel verschillende (PPA`s) repositories van launchpad, Aur, Rpm fusion, Getdeb, Playdeb en nog veel meer. Veel mensen maken hier gebruik van. Er is echt er ook een maar en dat is dat ze uw besturingssysteem ook kunnen schaden en vertragen en nog veel meer,. Daarnaast ben je afhankelijjk van deze ppa`s terwijl je wellicht beter af bent met officiele repositories (zoals via deze link hier bijv Ubuntu). Als je veel kennis van zaken hebt kun je er ook voor kiezen om zelf het programma te compileren, configureren en installeren.

9. Meerdere monitoren ondersteuning:

10. Grafische kaart / chip cheatset:

Amd: 2e beste proprietary drivers, hebben de neiging om hardware ondersteuning te laten vallen na verloop van tijd, beste open source drivers voor prestaties wat betreft oude hardware, niet goed voor de rolling releases omdat het niet de Xorg releases volgt.

Intel: Minimale en goedkope open source drivers voor miminal gebruik. Langzaam, maar krachtig genoeg voor lichte gaming, maar de grafische installer van Intel volgen niet de distributies development, waardoor bijvoorbeeld stabiliteit problemen optreden regelmatig. Zo ondersteunen ze ook niet de Ubuntu LTS met hun nieuwste drivers, maar goede support voor oude drivers is er zeker wel.

Nvidia: Beste proprietary drivers, ondersteund voor een lange tijd en volgt de Xorg releases zodat ze goed dienst doen als rolling releases. Ze hebben alleen een omgekeerde engeneered open source driver, waardoor langdurig gebruik kan variëren, hierdoor is het vaak ok niet altijd even goed met oudere hardware te combineren, dit vergt dan ook vaak het nodige slutel werk.

11. Valve steambox spelconsole:

Aanbevolen hardware Steam voor Linux pc *Linux alleen*

 • AMD Athlon II X4 740 * elke quad core 3Ghz *
 • 4GB aan ram
 • Nvidia GTX 650Ti * moeten een GTX 460 verslaan qua specificaties*
 • Logitech draadloze toetsenbord K360 en muis M325 [Als iemand iets als een Intel i5-3570K of een Amd A10-5800k heeft, kan het voldoende alleen te zijn voor de meeste games …]

Opmerking: de aanbevolen hardware kan veranderen als er nieuwe spellen worden toegevoegd op Steam. Sommigen willen met Steam spelen op Windows via Wine de specificaties kunnen dan hoger uitvallen.

12. Distro`s en hun invloed

Onderstaande distro`s vormen momenteel voor het merendeel de basis voor een van de vele honderden andere GNU/Linux varianten.

 1. Debian

  De /g/ OS Guide

  De /g/ OS Guide

 2. Gentoo
 3. Slackware
 4. ArchLinux
 5. Redhat

Open source grafische drivers en hun functies

13. Text based gids maar zeer zeker het kijken waard :

http://pastebin.com/V7CnvCQE

14. Pakketten die out-of-date zijn:

Dit onderwerp dien je met het nodige “korreltje zout te nemen/lezen” Een goed voorbeeld is; “De stabiele Debian versie maakt gebruk van oude paketten (packages) voor een optimale stabilliteit. Echter de tak die het testen en onderhouden verzorgd is zeer up to date en wordt zeer goed onderhouden. Een overzicht van distro updates kun je hier bekijken:

http://oswatershed.com/

15. Hardware ondersteuning:

Op deze website kun je makkelijk naar hardware ondersteuning zoeken van verschillende fabrikanten. Waarbij de kernel en driver modules die je nodig hebt worden weer gegeven. Echter niet-vrije firmware zoals wifi en grafische drivers kunnen mogelijk niet worden weer gegeven op deze website.

http://kmuto.jp/debian/hcl/

Wat informatie voor draadloze drivers :

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_open-source_wireless_drivers

16. Tips voor systeem configuratie:

Maak altijd een kopie van bewerkte bestanden en maak bijvoorbeeld gebruik van een handig programma als Zim een offline wiki tool om uw installatie te documenteren , zodat u in staat bent om de veranderingen bij te houden en weer makkelijk vanaf nul kunt beginnen.

Infographic om een distro keuze te maken

Een infographic om een GNU/Linux keuze te maken

Een infographic om een GNU/Linux keuze te maken

Opmerking 1: U kunt ook gebruik maken van apps van Windows met verschillende oplossingen. De betrouwbaarheid kan dan wel sterk varieren. Ook portable apps zijn de moeite waar om te gebruiken als u eventueel onderweg of op reis bent.

Opmerking 2: Er zijn tools en opensource apps die zowel mobiel als op de desktop gebruikt kunnen worden. Bovendien vragen deze applicaties weinig vanuw systeem eisen waardoor u een snel en stabiel systeem behoudt.

Opmerking 3: Sommige applicaties verdienen hierbij een duidelijke voorkeur, de zogenaamde cross platform applicaties die op alle besturingssystemen werken.

Credits en Referenties:

Dit artikel is een vertaling gemaakt door Machiel Welbergen van oorspronkelijk engels bron materiaal uit de facebook groep https://www.facebook.com/groups/GNUAndLinux/ alle credits gaan dan ook naar de oorspronkelijke auteurs; Scott Warren, Michaël Caron Couturier en uitaard alle andere leden uit de groep die actief hebben bijgedragen aan het document, waarvoor dank!

 1. http://nl.gnome.org/
 2. https://unity.ubuntu.com/
 3. http://www.ubuntu-nl.org/
 4. http://www.kde.nl/
 5. http://www.debian.org/index.nl.html
 6. http://www.unix.org/
 7. http://www.mageia.org/en/
 8. http://www.mandriva.com/en/
 9. https://www.suse.com/nl-nl/
 10. http://www.linuxfromscratch.org/
 11. http://puppylinux.org/main/Overview%20and%20Getting%20Started.htm
 12. http://www.mandriva.com/en/
 13. http://fedoraproject.org/nl/
 14. http://www.redhat.com/
 15. http://www.gentoo.org/
 16. https://www.archlinux.org/
 17. http://www.slackware.com/
 18. http://www.linuxmint.com/
 19. http://www.howtogeek.com/163154/linux-users-have-a-choice-8-linux-desktop-environments/
 20. www.linuxlinks.com/article/20081209153125602/WindowManagers.html
 21. http://mate-desktop.org/
 22. http://www.trinitydesktop.org/
 23. https://github.com/cream
 24. http://imho.midrange.com/2009/11/04/linuxdesktop4i/
 25. http://www.gnome.org/
 26. http://www.kde.org/
 27. http://sourceforge.net/p/cdesktopenv/wiki/LinuxBuild/
 28. http://www.xfce.org/
 29. http://toastytech.com/guis/irix.html
 30. BSD-licentie
 31. Apache-licentie
 32. Free Software Foundation-licentie
 33. GNU General Public License
 34. Mozilla Public License
 35. MIT-licentie

2 Comments

 1. Gábor schreef:

  Mooi uitgebreid artikel! Wél graag je aandacht tav. het stukje over SUSE. Genoemd informatie is is inmiddels bijna 3 jaar achterhaald. SUSE is een zelfstandig bedrijf en geen onderdeel van Novell meer. SUSE Linux Enterprise is idd. voor de zakelijke markt en openSUSE is een community distro. Tot slot nog deze URL naar een pagina met de nieuwe openSUSE logo: http://en.opensuse.org/openSUSE:Artwork_brand

  • Machiel Machiel schreef:

   Hoi Gábor,

   Bijzonder trouwens want mijn doopnaam is ook Gabor :D, maar dat even terzijde. Even terug naar jouw input dank daarvoor! Ik ga het in het artikel aanpassen en zal ook de link meenemen voor onderaan in de bron vermeldingen die nog verder bijgewerkt wordt

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: