logo van thegimp.org

Mijn ervaringen met de GIMP 2.8.10 stabiel & 2.9.1ontwikkelaars versie (UPDATE 26/8/2014)

By Machiel, 10 december 2013

Release 2.8.12 (update 26/8/2014)

https://i1.wp.com/gimp-win.sourceforge.net/images/gimp28.png?resize=390%2C255

Release 2.8.12 / verschillende bug fixes http://www.webupd8.org/2014/08/gimp-2812-released-with-bug-fixes.html

Een aantal weken terug heb ik nadat ik Ubuntu 13.10 geinstalleerd heb ook de nieuwe GIMP 2.9 geinstalleerd. De ontwikkelaars van de GIMP geven aan dat ditom een development versie gaat als voorbereiding op versie 2.10. Kortom geen nieuwe stabiele versie, maar wel een versie met veel nieuwe features als voorbereiding op 2.10 waarvan de release datum nog niet bekend is gemaakt.

Zelf ben ik een groot liefhebber van de GIMP, en het behoort zonder twijfel tot een van mijn favoriete opensource programma`s waar ik graag mee werk. Voordat ik hieronder uit zal leggen hoe je de GIMP 2.9 installeert, wil ik er nog even op wijzen dat je op win2lin een serie van 3 artikelen kunt lezen als je de eerste stappen maakt met het gaan werken met GIMP (1) de installatie van GIMP 2.8  (2) een geweldige online e-learning video lessen serie van gimpedtutorials.com  (3) honderden links naar bruikbare informatie m.b.t GIMP, zoals tutorials, e-boeken etc…

Installeren van GIMP 2.8.10 (stabiele versie) vanuit je terminal in Ubuntu 14.04/13.10/13.04/12.10/12.04/ en in Linux Mint 16/15/14/13/

Allereerst moeten we een terminal openen. Dit doen we door CTRL+ALT+T gelijktijdig in te toesten op ons toetsenbord. Daarna doorloop je de onderstaande stappen regel voor regel. Je kan de regels kopieren en in je terminal plakken. Druk nadat je elke regel in de terminal hebt geplakt op enter. Dus niet alle 4 de regels in 1 keer plakken dat werkt niet!
  1. sudo add-apt-repository ppa: otto-kesselgulasch/gimp

  2. sudo apt-get update

  3. sudo apt-get install gimp gimp-GMIC GMIC

  4. sudo apt-get install gimp-plugin-registry

Installeren Resynthesizer Plugin versie 2.8.10

      1. sudo apt-get install gimp-resynthesizer
GIMP 2.8.10

GIMP 2.8.10

Wat is er nieuw in GIMP 2.8.10

kern:

  •      Windows 8 compatibel.

GUI:

  • Aangeven of een bestand werd geexporteerd in het Quit dialoogvenster.
  • Snelkoppelingen en hint labels toecoegen aan dialoogvensters bij afsluiten en stoppen.
  • Bestand hernoemen-> Exporteren menu labels, koppelingen aan opslaan en opslaan als.
  • Fix voor sneltoetsen op OSX Mavericks.
  • Geen vooruitgang bij openen popups van veel bestanden tegelijkertijd.
  • Correct herstellen van verborgen docks bij enkelvoudige window modus

libgimp:

  • Fix voor het exporteren van een afbeelding die bestaat uit een enkele laag groep.
  • Probeer niet om transparante kleuren te kiezen

Plug-ins:

  •      Fix crash in LCMS plugin als RGB profiel ontbrak.

algemeen:

  • Fix compileren op NetBSD (miste-lexecinfo)
  • bug fixes
  • vertaling updates

Onderstaand een leuke “how to” video op youtube, “leren werken met GIMP 2.8.10”. (credits dasGokuguy)

GIMP 2.9.1 installatie & mijn ervaringen na installeren in Ubuntu 13.10:

https://i1.wp.com/www.gimpusers.com/system/tutorial_steps/3072/itsdonewhenitsdone-thumb.jpg?resize=240%2C180Ik heb zelf de ontwikkelaars versie geinstalleerd omdat ik namelijk graag met de nieuwe features wilde spelen die al in 2.9 zijn doorgevoerd als voorbereiding op de nieuw uit te brengen stable release van 2.10. Alvoren ik uitleg hoe je 2.9.1 installeert, allereerst even de nieuwe features op een rij in 2.9.1 hieronder. GIMP 2.10 kan wellicht worden uitgebracht nog voor einde van dit jaar 2013. Dit is echter een vage schatting – er is geen officiële release datum nog. Zoals men zelf zegt bij GIMP.

Wat is er nieuw in GIMP 2.9.1

  • 16/32 bits ondersteuning per kanaal
  • omzetten van afbeeldingen in verschillende kleur schema`s, met weinig verlies aan data en informatie.
  • Nieuwe tool: Unified transformatie
  • Sterk verbeterde scaling kwaliteit: No-en LoHalosamplers (zie voorbeelden hier 4 en 5)
  • Meer opcanvas previews
  • multi core/gpu support!
  • OpenCL versnelde filtering
  • Op GEGL gebaseerde filters en plugins
  • ICC v4 kleurprofiel conversie ondersteuning
  • Tegel (tile based) gebaseerde berekening en projectie.
  • Kleurtemperatuur correctie

Afscheid te nemen van:

  1. De Lanczos 3 sampler (vervangen door de nieuwe LoBlur Sampling methode)
  2. Maximum RGB filter

Deze filters zijn verwijderd omdat er ofwel vervangingen voor zijn dan wel omdat er geen goed gebruik van werrd gemaakt door andere GIMP gebruikers.

GIMP 2.9 / Waldorf

Installatie Gimp 2.9.2 de ontwikkelelaars versie in Ubuntu 14.04/13.10/13.04/Linux Mint 16/15

  1. sudo add-apt-repository ppa: otto-kesselgulasch/gimp-edge

  2. sudo apt-get update

  3. sudo apt-get install gimp

 Installeren GIMP-resynthesizer plugin in versie 2.9.2

  1. sudo apt-get install gimp-resynthesizer

Filmpje van de nieuwe functionaliteiten in GIMP 2.9 (Taal: DUITS, credits Joe2712)

Bron vermeldingen en referenties:

    1. http://www.gimpusers.com/tutorials/whats-new-in-gimp-2-10
    2. http://www.webupd8.org/2013/10/gimp-29-210-development-builds.html
    3. http://www.linuxnewshere.com.au/index.php/gimp/gimp-2-9-available-in-ppa-for-ubuntu-13-10-linux-mint-gimp-2-10-road-map.html
    4. http://www.gimp.org/
    5. http://wiki.gimp.org/index.php/Roadmap
    6. http://www.gimpusers.com/tutorials/whats-new-in-gimp-2-10
    7. http://blog.patdavid.net/p/getting-around-in-gimp.html
    8. http://www.noobslab.com/2013/10/gimp-291-version-available-via-ppa.html
    9. http://www.gimpusers.com/tutorials/gimp-2-8-features-preview-april-2010
    10. http://ubuntuhandbook.org/index.php/2013/11/gimp-2-8-10-released-install-upgrade-in-ubuntu-via-ppa/
    11. http://www.shallowsky.com/linux/gimpbuild.html

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: