Mijn ervaringen met Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

By Machiel, 19 oktober 2013

Ubuntu 13.10 saucy salamander snel en stabiel!

Saucy Salamander Ubuntu 13.10

Saucy Salamander / photo from OMG Ubuntu

Eergisteren 17 oktober is Saucy Salamander 13.10 van Ubuntu uitgekomen en ik moet zeggen dat het echt draait als een zonnetje! Ik zal hieronder uitleggen welke stappen ik doorlopen heb bij het installeren vanaf  usb stick tot en met de reboot nadat de installatie voltooid was en ik verschillende updates geinstalleerd heb. installatie voltooiing.

Ubuntu 13.10 op USB stick zetten:

 1. Ik heb allereerst de 64 bit editie als .iso bestand gedownload.
 2. Dash in Ubuntu

  Dash in Ubuntu

  Daarna heb ik usb-creator-gtk (start up disk creator)vanuit de Dash (druk start toets in op je toetsenbord) opgestart

 3. Heb het iso bestand vanaf het bureaublad in usb-creator-gtk geladen en op open geklikt.
 4. Vervolgens aangegeven dat de usb stick gebruikt moest worden die ik al in mijn pc had gestopt
 5. Heb 500mb eserve extra space disk space aangevinkt en vervolgens de startup disk aangemaakt.

Lees de volledige documentatie op Ubuntu help, zoals ik ook deed….

Ubuntu 13.10 booten van USB & installeren:

Nadat je Ubuntu 13.10 op je usb stick hebt geinstalleerd gaan we de pc op nieuw opstarten, de usb stick laat je gewoon in je pc zitten.

 1. Nadat je pc nu reboot druk je op F2 OF F8  en kom je in een flash boot menu.
 2. Selecteren startup from usb flash drive en druk op enter.
 3. Pc zal nu opstarten van de USB stick in je pc.
 4. Ubuntuhandbook.org

  Ubuntu Live omgeving

  Vervolgens kom je in de Ubuntu live systeem omgeving waar je  Ubuntu 13.10 kan installeren op je harde schijf, hoe je dat precies doet lees je via de onderstaande link;

 5. http://ubuntuhandbook.org/index.php/how-to-install-ubuntu/

Updaten en correcte video drivers  en programma`s installeren: 

Ik heb niet bijzonder veel hoeven te installeren nadat ik alles geinstalleerd heb, maar dit verschilt natuurlijk per persoon. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur programma`s en de hardware eisen verschillende natuurlijk ook per persoon. Waar ik nog even mee heb zitten stoeien is de juiste video driver installeren. Ik heb zelfs een keer een nieuwe installatie moeten doen omdat ik de verkeerde drivers had geinstalleerd aanvankelijk. Hieronder leg ik uit welke drivers ik heb geinstalleerd en hoe je erachter komt welke video drivers je nodig hebt.

 1. Open terminal (ctrl+alt+t) en type; sudo lshw -C video
 2. type wachtwoord en vervolgens geeft die aan welke videocard je in je computer hebt. (in mijn geval een geforce 8800)
 3. Na wat gegoogle vond ik hier de juiste uitleg hoe ik in Ubuntu 13.10 mijn video drivers kon updaten.
 4. Na installatie ga je naar  systeem instellingen (helemaal rechts boven in je scherm, waar je normaal ook je pc afsluit) > software en updates > additional drivers

  "Systeem

  software en updates >> additional drivers” class /> Systeem instellingen > software en updates >> additional drivers

 5. Hier verschijnen nu de nieuwe video drivers selecteer deze en klik op apply changes / toepassen in nederlandse versie. (ik gebruik vpdau library from nvidea-325 opensource)
 6. Reboot je computer en klaar ben je!

 Wat is er nieuw in Ubuntu 13.10 ?

Programma`s die ik geinstalleerd heb na updaten video drivers ?

Ik heb zelf onderstaande programma`s geinstalleerd maar ik kan zeker ook aanbevelen om dit artikel te lezen omtrent programma`s die je zou kunnen installeren via OMG Ubuntu

 1. Flash media player voor Linux
 2. GIMP via Ubuntu sotware centrum
 3. VLC mediaplayer
 4. Chrome
 5. Gparted Partition editor
 6. Thunderbird mail
 7. Pulse audio volume control
 8. Netflix

Als ik nieuwe programma`s tegenkom die ik handig en nuttig vind zal ik dit artikel bijwerken, ik hoop dat jullie er iets aangehad hebben, tips, opmerkingen zijn altijd welkom via de comments..

Bronvermeldingen & referenties:

2 Comments

 1. lighans schreef:

  Ik ben min of meer genoodzaakt om ubuntu te gebruiken, omdat de asus vivobook, ik aangeschaft heb, met Windows 8 is geinstalleerd. Dat is nog een heel gedoe, om dan ubuntu aan de gang te krijgen. Mint 15 struikelde, ubuntu in eerste instantie ook. Maar gelukkig is er goede documentatie die me er door heen gesleept heeft. Wel grappig dat Ubuntu sneller en responsiever is dan W8. De 2 Gb is meer dan voldoende voor linux en te kort voor W8. De batterij is echter met ubuntu sneller leeg. Linlap.com is een fijne site met goede tips als je op zoek gaat naar een andere laptop.

  Het UEFI dat met Windows 8 pc’s in de bios is meegebakken is een ware ramp. Het zal allemaal wel zijn nut hebben (voor Microsoft), maar voor mensen die willen werken is het niks.
  Nu draait het. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het wel stabiel is, maar unity af en toe verslikt in bepaalde opdrachten. Dan lijkt kde plasma toch wat stabieler. Maar beiden hebben hun nukken.

  Een tip om toe te voegen voor Unity: Classic Menu indicator en synaptic (ipv reclame gevulde ubuntu software centrum en de onduidelijke foutmeldingen). Ook is in het onderwijs Silverlight via Pipelight helaas nog nodig. Ook een aanrader.

 2. Jan Emmelkamp schreef:

  Hier soortgelijke ervaringen met Lubuntu op een Asus EEEpc 900 met 2 ssd schijven. Draait als een tierelier en lekker vlot, ondanks de lage specs van dit netboekje. Gebruik de 4Gb ssd als rootpartitie en de 8Gb ssd voor de bestanden (/home). Swapneiging verlaagd en een paar dingen verwijderd/vervangen waardoor er nog ruim 1 Gb over is van de 4.

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: