Open iOverheid

By Freerk Jongsma, 11 januari 2013

Een congres aan de RUG in Groningen. We waren 10 januari j.l.te gast bij de faculteit Recht.
Georganiseerd door en ter gelegenheid van de promotie van Mathieu Paapst.

Een bijeenkomst met een hoog open standaarden en open source gehalte.
Het symposium bestond uit een aantal deels parallelle lezingen, een debat met kamerleden en de promotie.
Centraal thema in het congres en de promotie:

1. Is het mogelijk om met wetgeving of beleid de interoperabiliteit te bevorderen tussen overheden onderling, en tussen overheid en burger, waardoor vervolgens “verbindingen kunnen ontstaan?
2. Is het daarbij voor een overheidsorganisatie tegelijkertijd noodzakelijk om minder afhankelijk te worden van bepaalde software-, data-, en cloudleveranciers, en in die zin de “verbinding” te verbreken?

Met andere woorden: Wanneer is het mogelijk dat je gewoon een .odf bestand naar een ambtenaar stuurt zonder dat je de vraag krijgt of je dit kunt omzetten naar een .doc bestand omdat de ontvanger het niet kan lezen?

Dat eerste is natuurlijk ook te bedonderd voor woorden; dat is zoiets van, “Tja, u hebt nu wel een gat in uw muur geboord, maar onze schroeven passen er niet in, want ze zijn niet geboord met een Bosch boormachine”.
Punt 2 gaat er over dat veel overheden voor meerdere jaren  softwaretrouw hebben getekend voor een bepaald product. Dat doe je nog niet eens met een huurhuis, maar voor software is dat dan heel gewoon?!

Veel van dit alles is natuurlijk te voorkomen als men in het aanschaftraject met kennis van zaken een beslissing neemt. Maar hoe gaat dat dan? Nou meneer de inkoper koopt van een leverancier een complete werkplekinrichting; bureau, stoel, kast, computer voor een bepaald bedrag. Ergens in het contract staat natuurlijk wel wat er op die computer geïnstalleerd moet worden. Maar dat is voor de inkoper natuurlijk geen punt van overweging en koopt zo in dat hij z’n gat er niet aan kan branden. Wat staat er tegenwoordig op de meeste computers? Nou, dan is dit goed toch?
Nou, nee. Want heeft u bijvoorbeeld Word-de-allenieuwste-die-docx-kan-lezen geïnstalleerd staan op uw computerbakkie? Waarschijnlijk niet want dat gaat bij u maar tot .doc
Maar het komt toch nog regelmatig voor dat u zo’n docx-je krijgt en er achteraan moet bellen en/of mailen om dat recht te zetten.
Ook een ergernis is dat websites niet te bekijken zijn als je Moonlight of de nieuwste versie van weet ik veel niet hebt geïnstalleerd. “Deze webpagina’s zijn het best te bekijken met IE8” zie je dan op je scherm verschijnen. maar je wilt helemaal geen IE maar FF. tot voor kort was het zo dat een lesroosterprogramma (lekker makkelijk vanaf je computer thuis kijken of er iemand ziek is of er lessen verplaatst zijn) alleen online te bekijken was als je had geofferd voor een systeem met IE er op!

En u heeft geen zin om een nieuwere aan te schaffen; deze doet het nog best.
En het gaat natuurlijk niet alleen om de hier genoemde tekstverwerker of browser.
Als u een tekstbestand wilt lezen dat gemaakt is met Wordperfect4.2, zou dat nog lukken?

Open source en open standaarden bieden hier een oplossing. Maar dan moet daar bij de aanschaf wel rekening mee worden gehouden. En nog veel eerder. Bestuurders moeten zich hier bewust van worden. Geen ratteval constructies meer.
En dat dus in beleid en misschien wel wetgeving vervatten.
En dat scheelt niet alleen geld maar vooral veel ergernis.

 

 

 

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: