Snelle vergelijking Windows en Linux

By Freerk Jongsma, 3 oktober 2014

Door Thomas Keukens van PC-Makkelijk.nl

Het is een hele puzzel om uit te zoeken of het zinvol is om over te stappen op Linux, en welke versie (bij Linux distributie genoemd) je dan moet kiezen want daar zijn er tientallen van. Het onderstaande is het resultaat van mijn ervaring met Windows en Linux op verschillende computers gedurende vele jaren.

Windows Linux
Geschiktheid voor niet-techneuten
Onderhoudsgemak
Snelheid
Vinden van hulp op internet
Veiligheid en privacy
Kans op virus en malware Groot Miniem
Begrijpelijkheid interface
Software beschikbaarheid
Compatibiliteit met apparaten
Aanschafkosten v.a. 90 euro Gratis
Registratie Noodzakelijk, en
na wijziging van
de hardware
Geen
Keuzegemak bij kiezen van versie
Spellen beschikbaarheid
Gebruiksgemak algemeen
Geschiktheid oudere computers

  = meest ongunstig
  = onvoldoende
  = voldoende
  = meest gunstig

 • Linux is vooral geschikt als je alleen de populaire functies van je computer gebruikt, zoals mailen surfen, chatten, tekst verwerken en dergelijke, en verder niets bijzonders wil. Dan is Linux een betere keuze dan Windows. Maar wanneer je meer wilt kunnen doen dan is Windows geschikter, tenzij je je voldoende in Linux verdiept.
 • De Linux distributie Xubuntu valt op door de overzichtelijke opzet en is daardoor geschikt voor de meeste gebruikers.
 • De distributies Xubuntu en Zorin zijn vooral geschikt voor minder krachtige (oudere) computers omdat deze veel minder geheugen en processorkracht vereisen.

Let op: Deze vergelijking van Windows en Linux is een samenvatting, en maakt bovendien geen onderscheid tussen de vele Linux varianten, met als doel om snel een globale indruk te krijgen van de verschillen tussen Windows en Linux. Hier vind je een uitgebreide vergelijking van de twee besturingssystemen.

8 Comments

 1. Thomas Keukens schreef:

  Johni To,
  Ik vind het altijd lezenswaardig als mensen de moeite nemen om hun ervaring te vertellen, het vergroot mijn kijk op hoe mensen zaken ervaren. Natuurlijk herken ik mijzelf deels in wat je schrijft, maar ik heb mijn bevindingen juist op internet gezet omdat ik wat jij schrijft al zo vaak tegenkom. Met andere woorden, ik ervaar het deels heel anders. En in mijn ogen is mijn “Snelle vergelijking Windows-Linux” daarom een aanvulling op al het andere. Overigens heb ik die vergelijking inmiddels wat verbeterd door enkele Items toe te voegen:
  http://www.pc-makkelijk.nl/snellevergelijkingwindowslinux.html

  • Machiel Machiel schreef:

   Denk dat het goed is dat je die aanpassingen van je volledige artikel ook op onze website zet, zodat het artikel meer body krijgt. En als je meer leuke artikelen wilt plaatsen op win2lin ben je van harte welkom en kun je dat met Freerk direct kort sluiten.

   mvrg,

   Machiel

   • Thomas Keukens schreef:

    Machiel,
    Ik heb Freerk voorgesteld om de aanpassingen, die ik een paar dagen geleden maakte, in “Snelle vergelijking Windows-Linux” op jullie website door te voeren. Maar hij vond dat niet nodig omdat er al een link naar mijn website staat. Voor de duidelijkheid: het gaat mij er niet om om reclame te maken voor mijn website, maar om potentiele overstappers naar Linux voor te lichten middels de “Snelle vergelijking Windows-Linux”.

    • Machiel Machiel schreef:

     He Thomas,

     Dat snap ik en ook al deed je dat wel dan zou ik dat ook geen probleem vinden, wij hebben een informerende rol ik zal dit met Freerk opnemen ik vind wel dat die aanpassingen doorgevoerd moeten worden.

 2. Johni To schreef:

  Ik herken mezelf hier maar deels in. Is de beschikbaarheid van software voor Windows echt groter? Ook als je shareware, in functies beperkte freeware en dure betaalde gesloten software meetelt? Lijkt me heel sterk. Geldt hooguit voor games. En zelfs daar wordt druk aan gewerkt. Ik kom om in de software sinds ik op Linux werk. Bij sommige distro’s moest ik zelfs een hoop software verwijderen omdat ik het toch nooit gebruikte. Vinden van hulp op internet? Geen enkel probleem. Eerder te veel dan te weinig. Keuzegemak bij kiezen van versies? Ja, in het begin misschien. Maar dat slijt met de tijd vanzelf, juist door de veelvuldige hulp uit de community. Is tenminste mijn ervaring. En zeker nu met distro’s als Peppermint, Zorin, Mint en Elementary wordt dat probleem zienderogen minder. Een techneut ben ik overigens allerminst, eerder twee linkerhanden. En toch red ik mezelf prima 🙂

 3. Daniel Oom schreef:

  Het hele artikel slaat eigenlijk nergens op. Linux heeft veel features, en dat maakt het best ingewikkeld (voor een ‘beginner’ met een graad van Master in de informatica), maar de interface (voor de programmeur) van Windows is nog een stuk onoverzichtelijker.

  Destijds publiceerde Microsoft tests die moesten aantonen dat Windows 2000 sneller was dan Linux, maar ook sneller dan Windows NT 4.00; sindsdien durft niemand meer een dergelijke test te doen.

  Veiligheid (inclusief kwetsbaarheid voor kraken en malware)? Als je weet dat voor Linux, Windows en Apple regelmatig nieuwe patches uitkomen, dan weet je dat ze geen van alle deugen. Het enige redelijke advies is om nooit gebruik te maken van het Internet of een mobiele telefoon.

  Bij Windows heb je weinig versies om uit te kiezen (vraag in de winkel maar eens om Windows 2003) en bij Linux heb je een groot aantal distributies om uit te kiezen, maar dat maakt weinig uit, je kunt dezelfde fles Coca-Cola kopen in tal van winkels en kiosken en je koopt het per glas in bars, hotels en restaurants, allemaal gemaakt van grondwater uit Bunnik.

  Is Linux gratis? Ja, als je de broncode bedoelt. De broncode van Windows is niet te koop.

 4. Thomas Keukens schreef:

  Beste cornouws,

  Mijn ervaringen met Linux beslaan de periode vanaf 2006 tot heden, met een aantal distributies maar voornamelijk met Ubuntu en zijn derivaten. Het is natuurlijk eigenlijk onmogelijk om een juiste “snelle vergelijking” (globale samenvatting) te geven van iets wat zo ingewikkeld is als de honderden Linux distributies. Je doet dan al gauw ‘iemand’ iets te kort – juistheid en nauwkeurigheid lijken daardoor op gespannen voet te staan met overzichtelijkheid. Zo zou je het als een tekortkoming van dit overzicht kunnen zien dat bij “Vinden van hulp op internet” geen onderscheid wordt gemaakt met hulp in de Engelse taal en de Nederlandse taal. Waar het mij om gaat is, dat ik geprobeerd heb om overstappers enige richting aan te geven in de Linux materie die door velen erg ingewikkeld gevonden wordt. In de hoop dat zij bij het tegenkomen het overzicht daardoor niet gelijk afhaken, of afhaken nadat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt en daardoor Linux verkeerd beoordelen en zichzelf overbodig werk en teleurstelling bezorgen. Maar als men de indruk krijgt dat de “snelle vergelijking” onvoldoende is, dan kan de link worden gebruikt naar de uitgebreide vergelijking. Eigenlijk vormen die twee één geheel.

  Vriendelijke groet

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: