Ubuntu OS voor op je mobiel!

By Machiel, 3 januari 2013

Ubuntu nu ook voor op je telefoon:

Gister avond maakte Cannonical bekend dat het ook een mobiel besturingssysteem op de markt zal uitbrengen. Ik vind dit fantastisch nieuws en ben erg enthousiast over deze ontwikkelingl. Hoewel de eerste toestellen pas begin 2014 naar alle verwachting op de markt zullen verschijnen.

 

Ubuntu-OS voor op je mobiel

Ubuntu-OS voor op je mobiel

 

Wij hebben ons alvast aangemeld zodat we weten wanneer de eerste toestellen in Nederland op de markt verschijnen Laughing.

Ik zal u zeggen dat ik zo goed als zeker een toestel zal gaan aanschaffen. De gebruiksvriendelijkheid, prachtige vormgeving en last but not least de functionaliteit van een compleet besturingsssyteem (high end specs) op je telefoon. Dat vind ik werkelijk fantastisch!.

De minimale systeemeisen voor het Ubuntu-OS noemt Canonical een 1GHz Cortex A9-cpu, terwijl een quadcore-variant als ‘high-end‘ (een volwaardige desktop omgeving op je telefoon die je via een dock op je monitor kan aansluiten!) wordt bestempeld. Een werkgeheugen van 512MB is de minimumeis, maar 1GB wordt geadviseerd. Voor de flashopslag wordt 4 tot 8GB aangeraden

Ik zal kort een aantal punten beschrijven van wat Cannonical middels Ubuntu OS mobile wil bieden:

  • Een touch screen dash functie gebaseerd op unity gui met de herkenbare applicatie switcher die we reeds kennen bij de introductie van Ubuntu 12.04. Hierdoor kan snel naar content gezocht worden, zowel lokaal als op het internet.
  • Het besturingssysteem draait op een Android kernel en ondersteund x86- als ARM-processors. Daarnaast zal het mogelijk zijn volgens Cannonical om het besturingssysteem te porteren naar een android toestel.
  • Binnen alle applicaties kan u spraakcommando’s gebruiken.
  • Verder zal het mogelijk zijn om om html5-webapplicaties te draaien en zullen er applicaties komen voor Facebook, Twitter, Google Maps, Gmail en Spotify.
  • De high-end versies kunnen een volledige desktop omgeving draaien! Je kunt de telefoon dan in een dock plaatsen en vervolgens op je monitor aansluiten! (Deze functie spreekt mij persoonlijk bijzonder aan)
  • Een ontwikkel omgeving voor developpers zodat jezelf apps kan ontwikkelen.
  • De ubuntu one persoonlijke cloud.

 

phone-naturally-neat

Natuurlijk netjes en georganiseerd!
De wereld aan uw vingertoppen en makkelijk te organiseren. Veeg vanuit het startscherm om zoekopdrachten te filteren op apps, mensen, muziek en ga zo maar door. Veeg vanaf de top om inkomende berichten te zien. Alles is stijlvol, elegant en helder.
(foto van Ubuntu.com)

Voorbeeld: Ik werk vanaf mijn mobiel op een externe werkplek sla mijn bestanden op mijn geheugenkaart (maak een backup in de cloud). Ga vervolgens naar huis en plaats mijn telefoon in de dock en werk verder aan mijn document dat nog niet af was…

De Ubuntu One persoonlijke cloud service biedt iedere Ubuntu gebruiker met vrije opslagruimte en de mogelijkheid om meer te kopen voor muziek en foto's. Maar voor ontwikkelaars, Ubuntu One biedt nog veel meer. De U1DB cloud-syncing databank biedt API's om elke vorm van data naar de cloud synchroniseren. De Ubuntu One persoonlijke cloud service biedt iedere Ubuntu gebruiker vrije opslagruimte en de mogelijkheid om meer te kopen voor muziek en foto’s. Maar voor ontwikkelaars biedt Ubuntu One nog veel meer. De U1DB cloud-syncing databank biedt API’s om elke vorm van data naar de cloud synchroniseren. (tekst van http://www.ubuntu.com/devices/phone/design)

Ik denk dat Canonnical hiermee een hele nieuwe markt zal gaan aanboren en dat heel veel potentie biedt. Met reeds 20 miljoen actieve desktop gebruikers zou er weleens heel veel animo voor kunnen zijn. Door de mogelijkheid van een platform waarop ontwikkelaars apps kunnen ontwikkelen denk ik dat Ubuntu OS voor mobiel veel mogelijkheden biedt!

 Toolkit voor ontwikkelaars:

Ubuntu QML toolkit voor developers. De installatie vindt plaats via PPA's, die archieven van pakketten en een snelle levering van updates mogelijk maakt. Ubuntu QML toolkit voor developers. De installatie vindt plaats via PPA’s, die archieven van pakketten en een snelle levering van updates mogelijk maakt.

Bezoek onderstaande link om alles over ontwikkelaars functies te lezen, of klik op de afbeelding links. (http://developer.ubuntu.com/get-started/gomobile/)

 

Er zal nog veel geschreven en gesproken worden over Ubuntu OS voor op je mobiel en wij zullen dit zeker blijven volgen en jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Tot slot een interessant video van Mark Shuttle, De Ubuntu-oprichter waarin die uitlegt wat Ubuntu OS voor haar partnersen de industrie te bieden heeft.

Referenties

http://www.ubuntu.com/devices/phone
http://tweakers.net/nieuws/86381/canonical-kondigt-ubuntu-voor-smartphones-aan.html

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: