Wist je datjes april 2015

By Freerk Jongsma, 2 mei 2015

Wist je dat?

Mascotte Win2LinDe 4e van 2015.

Wil je  deze informatie met familie, vrienden en kennissen delen,  maak dan gebruik van de share buttons. Want sharing is caring …. Mis je nieuws of heb je zelf goeie tips die je wilt delen? Dan kun je deze via de berichten onderaan dit artikel toevoegen. Of e-mail ze naar info@win2lin.nl 

Daar gaan we…

Nieuws van Ubuntu; men heeft iets nieuws: Snappy Ubuntu. Als we de berichten over Snappy Ubuntu lezen is dit min of meer een oogst vanuit de mobiele telefoon ervaringen van Ubuntu. Vooral snelheid moet dan verbeterd zijn. Meer details vind je op de vervolgpagina’s van deze link.
We horen graag van jullie ervaringen.

Fotobewerkingssoftware is er inmiddels voldoende. Er zijn geruchten dat The Gimp binnenkort een opfrisbeurt te wachten staat, mede doordat daar een wisseling van programmeurs gaande is.
Ik gebruik zelf naar alle tevredenheid Picasa van Google om mijn foto’s te beheren en te bewerken.
Om foto’s van je camera te halen kan ik je RapidFileDownloader aanraden. Je kunt dit programma zo configureren dat de bestanden automatisch in de juiste mappen worden opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van de fotodatum om een mappenstructuur te creëren.
Maar ik zag net dat Corel Draw een editie van AfterShot Pro ook voor Linux installatie beschikbaar maakt. De 30 dagen probeerversie is gratis; daarna kun je voor net iets minder dan €50 een licentie aanschaffen. Graag willen we van iemand een review plaatsen.

Domotica en Powermeters. Zelf je verbruik meten is een wens van velen. Grafiekjes opslaan op je PC om met latere momenten te vergelijken. De Raspberry-pi wordt opmerkelijk vaak ingezet voor dit doel. google maar eens op dit onderwerp. Ook een ontwerp dat de flikkeringen van het ledje op de meter “telt” en omzet in bruikbare data.
Zo kwam ik ook een opmerkelijk bericht van Google tegen. Men is bezig om een energiemeter te lanceren. Hoe precies is nog niet duidelijk. Maar de software zou opensource aangeboden worden.
Kijk op Googleblog

Rygel is a home media solution (UPnP AV MediaServer) that allows you to easily share audio, video and pictures to other devices.

Rygel is a home media solution (UPnP AV MediaServer) that allows you to easily share audio, video and pictures to other devices.

Je films op je computer zet je waarschijnlijk op een externe drive die je dan, als je wilt kijken, even aan de USB van je TV hangt.
Ik deed dat ook maar het is niet nodig. Installeer Rygel of een ander dlna  (want zo heet dat) programma op je linux PC waar je ook je films op download.
Je kunt na starten niet alleen films afspelen op je TV maar ook foto’s kijken en muziek luisteren, zonder dat je de schijf hoeft te verhuizen.
Rygel HowTo Rygel staat in de repository
Niet in de repository, maar ik wil ze toch even noemen zijn MediaBomb en Serviio

En we weten niet of je er blij van wordt maar Linux-kernel 4.0 komt uit,
Debian 8.0 ‘Jessie’ moet op 25 april uitkomen
,
Ubuntu Mate-distro wordt officiële ‘Ubuntu-flavor’
CentOS begint met uitgeven ‘rolling releases’

Maar als je gek bent op dit soort nieuwtjes moet je vooral eens kijken op Distrowatch

http://chromixium.org/
http://chromixium.org/

Dit moet ik nog even noemen.
Chrome OS weten we wat het is. Voor wie et niet weet kijk hier
Met Chromixium maak je dus je eigen Chromebook. Pak een oude laptop en test dit! Chromixium.iso kun je hier downloaden, of beter nog, pak deze torrent file. Deze file inladen in Transmission en het gaat vanzelf.
De laptop zelf hoeft niet een beest van een computer te zijn; als je netwerkkaart maar een beetje een goeie is. Ik ga dit zelf zeker proberen en de resultaten worden zeker gepubliceerd.
Er staat ook een installatie op stick bij. Ik ga het doen op een SD kaartje.
(paar uurtjes later: Dit gaat perfect!. Ik heb in mijn geval de .iso op mijn Multisystem stick gezet.
Daarmee geboot en alles op een SD kaartje geïnstalleerd. Ik kan nu van een willekeurige computer met SD bay booten en heb een goede Chromebook ‘ervaring’. Het vertoont erg veel overeenkomsten met een standaard Chromebook. En vanaf stick is de snelheid zelfs op mijn MSI Wind U100 goed te noemen. Aanrader dus!)

 

Bronvermeldingen

 1. http://developer.ubuntu.com/en/snappy/
 2. http://www.aftershotpro.com/nl/products/aftershot-pro/
 3. http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1564256
 4. http://googleblog.blogspot.nl/2009/02/power-to-people.html
 5. https://wiki.gnome.org/action/show/Projects/Rygel?action=show&redirect=Rygel
 6. http://www.tabletsmagazine.nl/2012/05/wat-is-dlna-upnp-en-hoe-gebruik-je-het/https://mail.gnome.org/archives/rygel-list/2014-March/msg00002.html
 7. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1198689
 8. http://www.serviio.org/
 9. http://tweakers.net/tag/Linux/nieuws/
 10. https://wiki.gnome.org/action/show/Projects/Rygel?action=show&redirect=Rygelhttp://distrowatch.com/
 11. https://www.youtube.com/watch?v=0QRO3gKj3qw
 12. http://chromixium.wikidot.com/

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: