Wist je datjes juni 2015

By Freerk Jongsma, 3 juli 2015

Wist je dat?

Mascotte Win2LinDe 6e van 2015.

Wil je  deze informatie met familie, vrienden en kennissen delen,  maak dan gebruik van de share buttons. Want sharing is caring <3…. Mis je nieuws of heb je goeie tips die je wilt delen? Dan kun je deze via de berichten onderaan dit artikel toevoegen. Of e-mail ze naar info@win2lin.nl 

Beste Facebookende Linux gebruikers: wist je dat er veel informatie te halen is via Facebook?
Tik op de zoekbalk het woord “linux” in en je ziet een wereld aan mogelijkheden verschijnen. Tik achter het woord linux ook nog eens het woord van je favoriete distro. Ook dan vaak meerdere keuzemogelijkheden om van een groep lid te worden of een pagina te bekijken. Zeker als je je niet beperkt tot alleen het Nederlands heb je keus. Linux Mint krijg je zo een 30 bruikbare hits (ik verwacht n.l. niet dat je Linux Mint Japan gelijk als bruikbaar zult aanmerken). Linux Raspberry bijvoorbeeld al 5 bruikbare Facebook hits.

dat er een nieuwe Linux Mint versie is verschenen, versie 17.2
Installeert snel en is weer een stukje verbeterd. Een aanrader, ook als je versie 17 of 17.1 momenteel gebruikt. Upgrade instructies hier te vinden. Of lees eerst het artikel op de Nederlandse Linux Mint site

Een tip om al de risico’s met upgraden te voorkomen si de volgende;
er wordt heel veel gehamerd op het niet verliezen van al je data; backuppen voordat je begint.
Daar heb je minder last van als je de /home directory op een aparte partitie zet.
Je reserveert 20G voor de root en de home directory zet je op de rest van de harde schijf.
Je kunt dit makkelijk realiseren door bij installatie vanaf CD of stick, bij het scherm voor de installatiekeuze, te kiezen voor de onderste optie – “Ik wil wat anders”.

hier de onderste optie aanklikken

hier de onderste optie aanklikken

Daar wordt een partition editor opgeroepen tijdens installatie en kun je aangeven hoe je het wilt hebben. Mocht je er niet uit komen, geef dan even een gil, dan maak ik daar een apart artikel over.

We krijgen er niets voor, maar ik wil hier toch het enige Nederlandse tijdschrift noemen: Linux Magazine. Verschijnt al enige jaren. Als je graag iets tastbaars in handen hebt dan is een abonnement op dit blad geen verkeerde keuze. Bij een goeie tijdschriftenhandelaar vind je deze ook op de plank

Deze week een ervaring bij het installeren van Linux Mint 17.1 op een Mini PC Intel® NUC Kit NUC5i5RYK. Bij het booten van de installatie stick (ook bij de CD) erg traag en diverse grafische componenten verschenen niet in beeld. Vreemd dus, maar het ergste was dat alles niet installeerbaar was. Ubuntu ook hetzelfde gedoe. Maar toen ik het deed met een installatiestick met Mint 17.2 er op ging het wel. Ik heb voor mezelf verondersteld dat het de gloednieuwe grafische chip was op deze NUC. I.i.g. weer een blije Linux gebruiker er bij!
Iemand ook deze ervaring??

Een Intel NUC is een plezier om op te werken met Linux. Klein en stil en voor een redelijke prijs.
En het is een zgn barebone; je moet zelf beslissen hoeveel geheugen je er in wilt en hoe groot en welk type harddisk. En kijk maar eens naar de prijs van een losse CPU als deze in de NUC zitten.
Intel heeft nu ook sticks waarop linux goed draait. Zie daarvoor volgend artikel en ook bij Intel op de site. Komt kennelijk met Ubuntu er op. En hier staan de beide typen op de Intel site.
Het idee is heel aantrekkelijk om de duurdere met 2G werkgeheugen en Windows er op. Windows er af en Linux er op. Heb je hetzelfde natuurlijk, maar met een ruimer geheugen.

Intel-Compute-Stick-Front-TippedVergelijk de specs van beide typen maar eens:
Win versie
Lin versie
Je ziet dat ook het emmc geheugen voor Linux 8GB is en voor Windows 32GB
Waarschijnlijk de moeite waard. Je bent alleen extra gereedschap nodig om het emmc te vullen met een ander image. Iemand een oplossing?

Er is een nieuwe Raspberry-Pi uit. De Model 2B6x sneller dan het vorige model. Deze was wel eens wat traag, zeker als je een normale desktop verwachte was dit zo. XBMC had er inderdaad nu en dan moeite mee en je was blij als er een filmpje draaide. Want dat doet ie goed.
bij element14 kost ie ‘kaal” € 38,-
Schermafdruk van 2015-07-04 11:10:02
Er moet een speciale linux versie op geïnstaleerd, maar dat wordt overal duidelijk uitgelegd.
Je kunt ook een SD kaart aanschaffen waar het op staat.

al de links op een rij:

http://blog.linuxmint.com/?p=2863

http://linuxg.net/how-to-properly-upgrade-linux-mint-17-2-rc-linux-mint-17-1-or-linux-mint-17-to-linux-mint-17-2-rafaela/

http://www.linuxmintnl.nl/?p=718

http://www.linuxmag.nl/

http://tweakers.net/nieuws/102059/intel-compute-stick-met-linux-komt-beschikbaar-vanaf-117-euro.html

https://insights.ubuntu.com/2015/07/02/intel-compute-stick-now-comes-with-ubuntu/

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-035495.htm?wapkw=intel+compute+stick+family&_ga=1.82279958.1016716228.1435306299

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/stck1a32wfc/sb/CS-035452.htm

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/stck1a8lfc/sb/CS-035453.htm

https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-2-model-b/

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: