Zoeken naar leuke dingen

By Freerk Jongsma, 27 december 2013

Gewoon via Google. Of een andere zoekmachine.
Maar zijn er meer methoden?
Ik ga hier een paar minder bekende zoekgereedschappen met jullie delen.
Google alerts bijvoorbeeld: Je krijgt van je zoekopdracht die je NU doet natuurlijk alleen de passende hits die er op dat moment bestaan.
Maar het nieuws dat nog moet komen?
Google heeft daarvoor de mogelijkheid om “alerts” op te geven op http://www.google.nl/alerts
Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
alertsJe ontvangt dus naar aanleiding van de ingestelde frequentie, en als er iets te melden is, een e-mailtje van Google met links die men heeft gevonden.

Je wilt zoiets maar toch niet helemaal tevreden? Kijk dan hier eens naar 10 alternatieven voor Google Alerts

 

CarrotSearch

Dit is een heel mooi middel om de resultaten te kwantificeren. Om te zien waar jouw zoekopdracht het zwaarst weegt.
Ga naar Carrotsearch en maak hier gelijk een bookmark van.
bubblesGrappig eigenlijk; om dit zoekvoorbeeld te maken tikte ik asl zoekopdracht Win2Lin in en ontdekte dat er ook een gelijknamig project loopt bij SourceForge:
Win2Lin is a program to convert your windows encoded files “windows-1252” to “utf-8” which is the standard encoding for linux.
En daar gaan we dus binnenkort uiteraard een artikeltje over schrijven 🙂
Maar terug naar Carrotsearch. Je kunt nu een bubbel aanklikken. Dan zie je allen de links die deze bubbel veroorzaakt hebben. Dit is echt heel “cool” gereedschap.
Mijn advies: Ga er gewoon even mee spelen en al de mogelijkheden ontdekken.

Meer zoekmachines

Er zijn gespecialiseerde zoekmachines. Google is van het type “Alleskunner”, maar er zijn ook gespecialiseerde zoekmachines: naar afbeeldingen, email, personen, programma code, software, open source software.
Een goed startpunt is dan The search Engine List.

RSS

Letterlijk vertaald betekend RSS “eenvoudige gelijktijdige publicatie”.
Ontstaan in een periode dat het hot was om de nieuwsfeitjes 1 op 1 van een andere site op jou site zichtbaar kon maken. Dit gaat dan automatisch. Lijkt heel wat; je doet niets aan je website, maar omdat je de kopjes van een andere site automatisch laat verschijnen op jou site lijkt het heel wat. Dit gebeurt natuurlijk nog veel.
Deze techniek kun je ook in je browser zetten. Tref je een site met deze mogelijkheden, dan laat men vaak dit symbool zien.Feed-iconGa maar eens naar de pagina van de Volkskrant. Linksboven zie je daar dit RSS symbool. Klik er op en dan  verschijnt onderstaand beeld.
vk-rssEr wordt aangegeven  dat je je kunt abonneren door toe te voegen aan de Live Bookmarks. De link van de bookmark kan dan bijvoorbeeld in de Bookmarks Toolbar komen te staan. Klik je op de bookmark in de balk dan worden een aantal regels zichtbaar; dit is de automatische feed die de betreffende website geeft. En deze kan – afhankelijk van het type website – elke dag anders zijn.

Wat ook kan is dat als je een RSS logootje aantikt niet de nevenstaande pagina verschijnt maar een popupvenster als dit:
rss-knmi Als je dan op Abonneren klikt staat deze ook in je Bookmark Toolbar verschijnt deze ook na verloop in je Bookmark Toolbar.

 

Plugin Firefox

Andere programma’s, andere plugins; Ik beperk me er hierin alleen de plugins voor Firefox te bespreken.
RSS lezen is een onderwerp dat bij Wikipedia wordt besproken; Kijk daar. Ik ga het hier niet verder behandelen.

De plugin die ik je aan kan raden is Feed Sidebar 7 van Christopher Vincke.
rss feed config
Je krijgt er op je eigen navigatiewerkbalk helemaal rechts een RSS icoontje bij. Je kunt hiermee de feeds uitklappen en hebt een overzichtelijk geheel, zonder dat jee een aparte reader hoeft te installeren.
Via Extra – Add-Ons kun je het gedrag een beetje beĂŻnvloeden. Zie nevenstaande afbeelding.
Nog geen RSS feeds?
Om te testen: Distrowatch, Tweakers, Omgubuntu, Linuxmagazine, Noorderlink

 

Bookmarks

En je eigen bookmarks (bladwijzers,favorieten noemt MS ze) verzamelen van wat je zoal tegenkomt is vaak ook erg fijn. Deze dan synchroniseren in Firefox zodat je er op andere computers ook bij kunt. (menu: Bewerken – Voorkeuren – Sync)
Ik merkte alleen dat het na een poosje wel een zotje wordt; het alfabet wordt in mijn Bookmarks begon wel een stuk of vier keer overnieuw. En ik zag er ook geen gat in om het met de hand allemaal te sorteren. Maar goed, ik kan dan wel zoeken  in menu: Bladwijzers – Alle bladwijzers tonen. auto-sortMaar ook hiervoor een tip: installeer Auto-Sort Bookmarks. Gaat perfect en is ook via Extra – Add-Ons – Extensies – Auto-Sort-Bookmarks – Voorkeuren helemaal in te stellen naar jou wensen.

Genoeg zo eerst. En aarzel niet om vragen te stellen.

En denk er aan:
Alles weten maakt niet gelukkig.”
en
Kennis is als een berg; hoe hoger je klimt des te meer onbekende verten.”

2 Comments

  1. Freerk Jongsma schreef:

    klopt; ik had ‘m je al een keertje laten zien. Maar het blijft leuk om mee te spelen.

  2. HE Freerk dat wat je tegen kwam via Carot search was ik inderdaad ook al eens tegen gekomen erg grappig inderdaad 😀

What do you think?

What are you waiting for join the conversation!

%d bloggers liken dit: